Мощните прахосмукачки забранени за продажба от днес

Животът

01-09-2014, 11:07

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От днес е в сила забраната за уреди с мощност над 1600 вата

От 1 септември влиза сила забраната за продажба на прахосмукачки с мощност над 1600 вата в страните членки на ЕС. Мярката е част от новото законодателството, прието през юли 2013 г., чиято цел е да се намали консумацията на енергия. Търговските вериги и производителите имаха 13 месеца, за да се подготвят за новите изисквания.

Съгласно новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват върху опаковката на своите изделия количеството на електроенергията, която харчи уредът. Ще се използва 7-степенна скала, започваща от зелена буква А за нисък разход на електроенергия до червена буква G, която ще означава висок разход на електричество.

Много потребители обаче са недоволни от въвеждането на новите правила, а повечето сега популярни модели прахосмукачки имат по-мощни от 1600 вата двигатели. Според оценката на ЕК на европейския пазар се търсят най-много прахосмукачки с мощност 2200-2300 вата.

Противниците на новите правила смятат, че нововъведенията са безсмислени, защото с по-слаба прахосмукачка ще трябва да се чисти по-дълго, което значи, че енергоспестяване няма да има.

Като част от усилията за намаляване на консумацията на електроенергия преди години в целия ЕС бяха забранени електрическите крушки с нажежаема жичка. Въвеждането на енергоспестяващите крушки също предизвика доста критики от страна на потребителите.