Депутат ще може да се избира и с 400 гласа

Новините

02-09-2014, 07:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ЦИК няма да пипа методиката за мандатите, защото е закована в закон

И след 5 октомври пак ще има избрани депутати с 400 гласа в урните, защото методиката за определяне на спечелилите мандат остава същата като миналогодишната. Това съобщиха членове на ЦИК за „Преса“. Изборният борд към Министерския съвет поиска от комисията да поправи недостатъците на методиката, но въпросът дори не е обсъждан задълбочено в ЦИК, защото това не е в техните правомощия. Основните възражения на борда бяха изказани от проф. Михаил Константинов. Според него начинът на изчисление има слабости и деформира вота 

„Проф. Константинов имаше същото притеснение преди година. В крайна сметка Изборният кодекс е закон, който трябва да се изпълнява. Нито ЦИК, нито МС имат правомощия да го променят“, обясни вчера Емануил Христов, член на изборната комисия. В кодекса „Манолова“ методиката беше закована в закона и в нея беше записано, че се ползва методът „Хеър-Ниимайер“. Същата методика беше приложена и при действието на кодекса „Фидосова“.
Според Христов единственото, което може да направят, е да прие­мат, че в екстрени случаи, когато методиката не сработи, ЦИК да се произнася с крайно решение.

Петя Раева от ДПС влезе с 474 гласа от Видин на вота миналата година. Средната тежест на един мандат в другите райони бе 11 000 гласа. В софийските МИР ДПС също взе мандати с по-малко гласове от други формации. В същото време обаче в Кърджали партията на Местан остана с три мандата, а по един взеха БСП и ГЕРБ. 

Резултатът се изкривява заради вота в чужбина

От ЦИК обясниха, че методиката е добра, но се стига до тези парадокси, защото в някои по-малки изборни райони има повече мандати, отколкото са реалните гласоподаватели. Видин например може да събере вот за трима депутати, но по закон има четири. Това е минимумът за всяка област.

Освен това никъде не се разпределят реалните гласове от чужбина, но те имат тежест при разхвърлянето на мандатите. Информатици обясняват, че зад 400-те реално подадени гласа за ДПС във Видин например стоят хиляди, подадени за движението в Турция, макар че реално не се отчитат в резултата. Тъкмо това може да подобри законодателят след 5 октомври, твърди Емануил Христов. Той предлага тези гласове да се разхвърлят пропорционално във всичките 31 района. Според него експерти могат да предложат и други работещи решения.
На вота през миналата година от чужбина дойдоха около 108 000 гласове, като една трета от тях бяха подадени в Турция.

Само една фирма - „Информационно обслужване“, е подала оферта за преброител на изборите, съобщиха от ЦИК.
По закон за компютърната обработка на данните от гласуването се обявява обществена поръчка. За целта е съставена комисия, която трябва да оцени офертите на кандидатите, макар че традиционно на тези конкурси се явява само държавното дружество заради завишените изисквания към изпълнителя. Очаква се решението на ЦИК кой ще брои вота да стане ясно в края на седмицата.

На практика ЦИК трябва да приеме цената, посочена от „Информационно обслужване“, защото иначе няма как да се проведат изборите.
Германска фирма също проявила интерес да участва в конкурса, но поставили неизпълними условия. Те искали нашият закон да се пригоди към разработения вече от тях софтуер, което няма как да стане. Затова и не подали оферта.