Цацаров: Няма да се ограничим с един обвиняем в БНБ

Новините

04-09-2014, 06:13

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Банката била държана "като украшение под похлупак"

Ние сме с пълното намерение да доведем разследването за КТБ докрай. Не само по отношение на длъжностните лица в КТБ, но и по отношение на длъжностните лица в БНБ и на първо място в управление "Банков надзор". Това каза главният прокурор Цацаров в Мизия вчера, запитан за аферата "КТБ". Засега по разследването за източените 206 млн. лв. от КТБ са привлечени под отговорност 9 служители на банката и един от БНБ - подуправителят и шеф на управление "Банков надзор" Цветан Гунев.

"Нямаме намерение да се ограничим с един обвиняем в БНБ", каза Цацаров. 
"Финансовата смърт на банката не е изход за хората, които са вложили парите си там. Трябва да бъде надскочен Законът за гарантиране на влоговете в банките. Трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и тогава да се мисли за вариант, при който хората да си върнат парите. Извършените престъпления не могат да служат за оправдание", заяви още главният прокурор. Само влоговете до 196 000 лв. са защитени по закон и се изплащат в пълен размер при фалит на банка. "КТБ е съществувала в условия на банков надзор, създал най-благоприятна среда за нейното съществуване.

Ако банковият надзор си беше вършил работата както трябва, генезисът на всички проблеми щеше да бъде констатиран много по-рано", каза Цацаров.

 Банката държана като "украшение под похлупак" от държавата

"Ние не можем да кажем на вложителите: вие сте виновни, че не сте предвидили риска, че сте влагали в КТБ спестяванията си. Защото самата държава е държала там скъпоценностите си. С години КТБ е била едно скъпо банково украшение, поставено под красив стъклен похлупак от държавата. Тя е правила максимума, за да обгрижи този похлупак - да държи парите на държавните предприятия под него и цялото съдържание под него да изглежда чисто, неопетнено и стабилно", каза Цацаров. Според него казусът с КТБ е "криминален, а държавата я е пазила, затова тя трябва да поеме отговорността и да възстанови парите на всички вложители".