Цена на тока за бедни и богати

Парите

05-09-2014, 07:18

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Обмисля се и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

Цената на тока да бъде според потреблението. За хората, които консумират малко, тя да бъде по-ниска, а за тези, които дърпат повече от мрежата - по-висока. Такъв вариант се обсъжда, каза вчера пред “24 часа” министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. И поясни, че се работи по 4-5 варианта как да се структурират цените, включително и за компенсации на бедните. На въпрос дали това може да стане от 1 октомври той заяви, че не може да потвърди.

Пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се събра вчера за първи път със служебното правителство, Щонов обяви, че се обмисля и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.
“Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока с баснословна сума, без да има защита”, каза той пред синдикати и работодатели. Темата за различните цени повдигна на тристранката лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че 20% от битовите потребители ползват 80% от електроенергията, а 80% от домакинствата потребяват едва 20 на сто от тока. Тези, които отопляват басейни, да плащат на по-високи цени, настоя той. По-късно пред журналисти каза, че в Малта имало 6 цени на електроенергията - от 12 до 60 евроцента на киловатчас. Имаме и опит назад във времето, каза той, напомняйки за онези евтини първи 75 квтч от 2002 г., които обаче бяха за всички.

“24 часа” попита неофициално източници в ДКЕВР дали разработват варианти за различни цени на тока. Оттам казаха, че идеята е разумна, но тъй като вчера бе първият работен ден на новите членове на ДКЕВР, още не е започнала изчисления по цените. От регулатора обаче категорично заявиха, че няма да се връщаме към стария вариант с евтина квота, която да важи и за бедни и за богати, а по-скоро ще бъде според потреблението.

От КНСБ настояха още с бюджета за 2015 г. държавата да поеме своята тежест от дълговете на НЕК, за да не ги плаща населението. Президентът на синдиката Пламен Димитров настоява държавата да поеме разсрочено 1,5 млрд. лв. дълг за “Цанков камък” и АЕЦ “Белене”, за да се разтовари националната компания от задължения. Заседанието на тристранката, което бе посветено на бюджета и енергетиката, бе открито от премиера Георги Близнашки.

“Ревизията свърши, няма пари”, каза той и акцентира върху три сфери в изключително тежко състояние - финансовата, банковата и енергетиката. В енергетиката и тази година се натрупват 900 млн. лева задължения, с тези тенденция дупката ще достигне 3,8 млрд. лв. догодина. Експериментът да се задържат цените на електроенергията се оказа изключително вреден, тъй като са се създали илюзии в обществото, каза премиерът и обяви: “Ще трябва да извървим път на плавно покачване на цените”, каза премиерът. Щонов пък заяви, че за него най-големият приоритет е удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ “Козлодуй”. Той припомни, че лицензът на V блок изтича в края на 2017 г., а на VI - в края на 2019 г.

Министерства може да останат без заплати
Някои министерства няма да могат да си изплатят заплатите към декември. Проблемни са били от самото съставяне на бюджета. Това съобщи вчера на тристранката зам. финансовият министър Кирил Ананиев, който представи пред работодатели и синдикати данни за състоянието на бюджета. За да се изпълни публичната инвестиционна програма на правителството, бюджетите на ведомствата са били намалени с 12%, след това се слага буфер от 5%, с актуализацията на бюджета на здравната каса се вземат още 5%. Така стават 22% орязване на бюджетите, което няма как да доведе до нормално функциониране, каза Ананиев.

Финансовото министерство подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде предоставена на новото Народно събрание, тя ще е в рамките на 3% от БВП. Дефицитът в консолидирания държавен бюджет (освен за администрацията, това са и парите за общините, за НОИ и здравната каса, както и за всички държавни предприятия - бел. ред.) към средата на годината е 1,147 млрд. лв. От тях близо 500 млн. са застрашените от загуба евросредства. Неизпълнението за данъчните приходи до края на годината може да достигне 900 млн. лв.

Синдикати и работодатели подкрепиха актуализацията. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче заяви, че не е съгласен да се наливат пари на данъкоплатците в банковата система, и настоя за информация за състоянието ѝ.
“Нека оставим няколко дни или седмица, очаквам някои неща да се случат. Тогава вече ще може да се говори по-конкретно. Засега не бихме желали да финализираме този процес с публични средства. Нека да имаме по-голяма яснота, все още всичко е в ръцете на БНБ”, каза Ананиев. Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев запозна работодатели и синдикати със състоянието на бюджета и дупката в него.

Касата иска още 117 млн. лв. за здраве
Националната здравноосигурителна каса продължава да оказва натиск върху разходите. Това каза вчера зам. финансовият министър Кирил Ананиев и заяви, че тя е поискала нови 117 млн. лв. извън онези 225 млн. лв. през лятото.

Ананиев, който поема надзора на здравната каса, заяви, че в рамките на 7-8 г. са се удвоили разходите за лекарства, болничната медицинска помощ е нараснала с над 60%, а резултат отсреща няма. И въпреки че Ананиев заяви, че пари без реформи няма да се дават, поясни, че имало ситуации, в които това се налага, както е с НЗОК. Председателят на КРИБ Огнян Донев помоли за справка какъв е делът на разходите за български лекарства и какъв - за чуждестранните. Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви пред журналисти, че са съгласни за допълнително финансиране за НЗОК до края на годината, но нека това да е за последен път, тъй като не се предприемат реформи.