И ресторантите ще дават информация за произхода на храната

Животът

05-09-2014, 07:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Е-тата ще изчезнат от етикетите в края на тази година

От средата на декември тази година клиентите на ресторантите ще могат да се информират от управата на заведението какъв е произходът на храната, която им се поднася. Те ще трябва да получат информация например къде е отгледано животното, от което е пържолата им, и кога е било заклано. Това стана ясно при представянето на новия регламент за етикетиране, който влиза в сила от 13 декември.

Вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха, че са сключили договор със Съюза по хранителна промишленост и организации на хлебари и сладкари за обучения по новия регламент за етикетиране на храните. Новите етикети трябва да присъстват не само върху стоките, които купуваме в магазините, но и в ресторантите, при доставки вкъщи и при кетъринг, обясни д-р Любомир Кулински - директор на дирекция "Контрол на храните и граничен контрол" в БАБХ. Произходът на месото е другата нова информация, която трябва да се изписва при доставката на суровината. "От 14 декември ще се знае къде е отгледано и как е заклано животното, чието месо се сервира в ресторанта", обясни още той. Според регламента всяка храна, предназначена за доставяне на крайния потребител, или пък предлагана в заведения за обществено хранене, ще се съпровожда от пълна информация.

Върху етикетите ще бъдат изписани задължително всичките съставки. Особено внимание е отделено на отбелязването на всички възможни алергени. Добавките към продуктите трябва да са изписани с пълните си наименования, а не маскирани с Е-та и цифри. "Когато видите Е 300 например, какво си мислите? Опасен консервант. Всъщност това е витамин C", даде пример д-р Светла Чамова, председател на Съюза по хранителна промишленост. От 2016 г. пък купувачите ще виждат в таблици енергийната стойност на продукта - мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки. Д-р Кулински обясни, че някои фирми и сега показват енергийния баланс на стоката, но това се правело доброволно.

Заради дребните буквички много потребители срещат трудности при разчитането на етикетите. След влизането на регламента в сила обаче е предвидено размерът на буквите да бъде поне 1.2 мм. Д-р Чамова обясни, че в момента на повечето храни се лепят много дребни етикетчета на български, които се размазват при допир. С новите правила те ще бъдат отпечатвани така, че да не се трият.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Маряна Кукушева обърна внимание на хляба, 90% от който се продава непакетиран или без обозначен производител. Тя обясни, че брашното често пъти съдържа глутен, към който много хора са алергични. По нейни думи няма как да се спре търговията на непакетиран хляб, тъй като това все още е позволено от закона, но трябва да се поиска пълна информация на рафта за този непакетиран хляб.