Варненци създадоха първия у нас пеещ и с 16 млн. цвята фонтан (видео)

Животът

08-09-2014, 19:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Скоро семейната фирма ще прави такава атракция и в морската столица

Първият музикален фонтан у нас с динамично управление на водните ефекти и осветление по хореография върху музикален съпровод грейна на площада в Полски Тръмбеш по повод 50-годишния юбилей на града. Такава атракция засега има само в Дубай, но съвсем скоро семейната фирма от Варна, чието дело е разработката, ще пусне втория си фонтан точно в морската столица.

Съоръжението в Полски Тръмбеш има 25 индивидуално контролирани помпи, 58 прожектора, система за автоматично регулиране на водното ниво, автономна филтрираща система и още екстри, обясни 26-годишният Павел Димов, чието дело е технологията, съобщи вестник "Борба".

Светлинното и звуково шоу започва всяка вечер в 21 часа. Програмата трае 12 минути. През тях фонтанът пее три песни – на Веселин Маринов, на Емил Димитров и най-новата на вокална група "Сияние", която е символичен химн на града за неговия юбилей. Фонтанът бе пуснат десетина дни преди 8 септември и всяка вечер площадът е пълен с хора, които още не вярват на очите и ушите си, че в тяхното малко градче има такова нещо. Пеещият фонтан може да скача по ритъма и на по-бързи и народни песни, стига да му бъдат зададени, което също е част от плана за новия облик на центъра.

Идейният проект за новия градски център на Полски Тръмбеш е дело на арх. Александър Шопов. Новият фонтан на мястото на стария струва 200 000 лева, като строителството е извършено от пловдивска фирма, която е спечелила конкурса. Светлинното и звуковото шоу пък струва само 48 000 лв. с ДДС. Поръчката за изработването на музикално-светлинната феерия е спечелена от "ВАЛ ДИМ 1" ООД. В семейната фирма от Варна работят 53-годишният Валентин Димов, синът му Павел, на 26 години, и 49-годишната му майка Яна Димова. Дружеството се занимава с проектиране основно на фонтани и има много подобни атракции у нас, но не и такава като в Полски Тръмбеш, с която много се гордее.

"До нас стигнаха от екипа архитекти и от строителя, после намерихме терен от общинското ръководство и сме много щастливи, че реално показахме какво можем. Технологията за този тип фонтани е разработка на наш екип, в който имаме IT специалист с разработен собствен хардуер и софтуер, по който работя и аз. Простичко казано, става дума за синхрон между музика и управление на водата. Използваме 150 испански дюзи от наш партньор, който е сред най-добрите производители на фонтанно оборудване в Европа. Въпросните дюзи формират различните водни ефекти. От трите основни цвята от прожекторите – червено, синьо и зелено, могат да се правят до 16 милиона комбинации", разказа Павел Димов.