ББЦ агитира в нарушение на Изборния кодекс

Мисия Варна

10-09-2014, 10:15

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Билбордове на Бареков са разположени по републиканската пътна мрежа из цялата страна още от август

Първият сигнал в платформата "За честни избори" е за агитация за ББЦ във Варна. Агитацията е в нарушение на Изборния кодекс, тъй като чл.135 в него забранява "поставянето на предизборни агитационни материали извън предизборната кампания по републиканската пътна мрежа и общинските пътища."Сигналът от 1 септември, който е придружен със снимка, е потвърден от екипа на платформата като достоверен.

Реално билбордове на ББЦ са разположени по републиканската пътна мрежа из цялата страна още от август, установи проверка на Varnautre.bg. Лицето на Бареков бе забелязано да "грее" на няколко места на магистрала "Хемус" още на 19 август. След средата на август билбордовете на "България без цензура" вече бяха разположени из цялата страна, като особена концентрация бе забелязана в Пловдивско. Преди началото на септември незаконен билборд на ББЦ се появи и на територията на Варна на бул. "Трети март". 

"За честни избори" събира сигнали за нарушения на изборните правила, съдържащи текст и снимки, изпратени онлайн - през Фейсбук, Туитър и мейл, които ще се отбелязват върху картата на България.

В определено населено място, където е маркирано наличието на проблем, ще се отваря текстово съобщение с описание, снимки, видео. Сигнали ще се приемат и за начина на протичане на изборите в чужбина.