Над 60% от българите не закусват

Животът

10-09-2014, 17:41

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лесни и здравословни закуски само за минута

76% от българите смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37 % закусват всеки ден. Това показаха резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите, представено днес. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно. Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин.

Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те. Проучването е проведено от агенция Gemius по поръчка на производител на хранителни продукти.

"Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня. Чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи", доц. Веселка Дулева - Национален консултант по хранене и диететика. "Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наситени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините. За да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби", добави още тя.

Полезните мазнини
Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата. Богат източник на незаменими мазнини са растителните - като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба.

Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.

По време на представянето на резултатите от анкетата Сандра Алексиева пък показа "Лесни и здравословни закуски само за минута"

Сандвич за много гладни
Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, двa резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек
Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.

Сандвич "Авокадо сила"
Една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус
Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията.

Сандвич "Зелена енергия"
Едно пълнозърнесто хлебче, 10 г мек трапезен маргарин, 2 ч.л. босилеково песто (или листа пресен босилек), 3 резена моцарела
Намажете хлебчето с маргарин, подредете отгоре моцарелата и поръсете с пестото.

Сандвич "Морски бриз"
Две филии пълнозърнест пшеничен хляб, 20 гр пушена сьомга, 20 гр крема сирене, две листа салата Айсберг, резен лимон
Намажете хляба с крема сиренето, отгоре подредете сьомгата, салатата Айсберг и лимона

Сандвич "Шарена пуйка"
Една чабата, 10 г мек трапезен маргарин, два резена пуешко филе, един лист маруля, три резена краставица и два резена домат
Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.