Цената на църковните свещи ще се удвои

Новините

12-09-2014, 08:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вече ще ги правят само от пчелен восък

Българската православна църква започва да прави свещите от пчелен восък, а не от парафин. Това решение е взел Светия синод, съобщи БНР. Това обаче ще доведе до удвояване на цената им.Ловчанският митрополит Гавраил обяснява, че решението е съобразено с канона, а в същото време ще щади и стенописите в църквите. "Хубаво ли е като една църква се изрисува и след две години тя е почерняла? Хубаво ли като на голям празник вътре в църквата не може да се диша от пушек, а здравето не е ли за човек?", попита риторично той.

Засега не е ясно кога свещите от парафин ще изчезнат. Синодът е решил да се продават паралелно от двата вида. Митрополит Гавраил е сигурен, че дори и по-скъпи, восъчните все пак ще бъдат предпочетени. "Ние не можем насила да накараме хората, но хората започват да си купуват свещи от чист восък и по този начин спират производство на свещи, които замърсяват църквите и тровят хората", коментира той.

По-късно днес от синода уточниха, че новите свещи, които предстои да влязат в употреба в храмовете на БПЦ, ще бъдат произвеждани от пчелен восък в Синодалниея производствен комплекс "Илиенци", София. Ще се продават в два размера, съответно на цена от 40 стотинки и 1 лев. Тяхното производство все още е в процес на организация - подготвя се новата поточна линия, търсят се варианти за внос на материала и т.н. Така че разпространението им няма да започне по-рано от края на октомври. Производството и разпространението на досегашните парафинови свещи няма да бъде преустановено и те ще се продават в досегашните размери и цени паралелно с восъчните, допълват от синода.

Предимствата на новите восъчни свещи са, че се правят от екологично чист материал, който не нанася на здравето на хората, влизащи в храмовете, както и на църковните стенописи вредите, които причиняват парафиновите свещи. Това прави восъчните свещи предпочитани в останалите поместни православни църкви от където са добре познати на българите, посещавали Светите Земи, Гърция, Русия, Румъния, Сърбия и т.н.