Протестиращи в "Аспарухово": Не вярваме на институциите за социалния блок

Мисия Варна

12-09-2014, 18:35

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има решение, в което изрично е записано, че новият блок е за нуждаещи се хора от района

Едва петдесетина души се събраха пред кметство "Аспарухово", за да протестират срещу строителството на блока за социално слаби в квартала. Сградата с 30 жилища трябва да бъде вдигната със 100% европейско финансиране, върху общински терен на горната част на една от най-пострадалите от водната стихия ул. "Горна Студена". Жителите на квартала обаче са против социалния блок, защото се опасяват, че в него ще бъдат настанявани роми от незаконните постройки в Максуда и "Владиславово". Въпреки уверенията, които те получиха от социалната дирекция, още при първото обсъждане, че това не е същия проект като във "Възраждане", който бе спрян с 5 000 подписа, организаторите на протеста продължават да твърдят, че блока ще е за изгонени от копторите роми. 

До идеята за такъв проект в "Аспарухово" се стигна след като община Варна не успя да усвои полагащите й се средства по европроекта с блока във "Възраждане". Сега обаче за тези средства се кандидатства отново и са заложени нови условия. Това става с разрешение на управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие", който в писмо до община Варна заяви, че допуска ново кандидатстване във връзка с бедствието, сполетяло "Аспарухово" на 19 юни. 

"Има решение на Общинския съвет, в което изрично е записано, че новият блок е за "Аспарухово". Това означава, че 30-те жилища ще влязат във фонда за крайно нуждаещи се именно на "Аспарухово" и за тях ще могат да кандидатстват само жители на района. Община Варна не е строила жилища за настаняване на социално слаби повече от 20 години, а фактът че ни разрешават да го направим с европейски пари е прецедент", заяви пред събралите се днес, председателят на Общинския съвет Иван Луков. Въпреки това, хората казват,  че нямат вяра на институциите, които бързо щели да сменят правилата за настаняване в новия блок, след построяването му.

Макар че на организираните вече два протеста присъстващите не надхвърлят 50 души, организаторите твърдят че са събрали над 5000 подписа срещу строителството на блока за бедни в "Аспарухово". До момента в Общинския съвет са депозирани 3684, научи Varnautre.bg.