Изтеглихме 453 млн. лв. от банкомати по морето

Туризъм

15-09-2014, 08:28

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БГ летовникът развърза кесията това лято

Близо 453 млн. лв. са изтеглени от банкомати и изхарчени на ПОС терминали по Българското Черноморие за трите летни месеца – юни, юли и август. Това е с около 48 млн. лв. повече от миналото лято и се дължи почти изцяло на българските туристи, които по всичко изглежда, че това лято са развързали кесията. Според данните на картовия оператор „Борика-Банксервиз” те не само са теглили по-често от банкоматите, но и са дърпали от тях по-големи суми.

От общата сума изтеглените от ATM устройствата пари са 391,1 млн. лв., а останалите 61,5 млн. лв. се падат на платените с карта стоки и услуги в хотелите, ресторантите и магазините. Въпреки слабото лято, от което се оплакват от туристическия бранш, статистиката на „Борика-Банксервиз” показва, че и изтеглените от банкоматите пари, и платеното чрез ПОС терминали по морето нарастват в сравнение с юни, юли и август на 2013 г.

При тегленията от банкомати това увеличение е с 9,75%. Интересното е, че то се пада не на чуждите, а изцяло на българските летовници, които за разлика от чужденците, които са на ол инклузив, харчат и по кръчмите извън хотела. За периода от юни до август с български карти от банкоматите са излезли кеш 346,3 млн. лв., което е с 35,3 млн. лв. (11,3%) повече в сравнение със същите три месеца на предишното лято. В същото време чуждите туристи дори са намалили тегленията си с над половин милион лева, като основният спад е отчетен през юли.

Друга тенденция, която се наблюдава при чужденците това лято, е, че те са теглили по-често от миналия сезон, но по-малки суми. Общата сума, която те са извадили от картите си на банкоматите по морските курорти, е 44,7 млн. лв. Това е едва 11,3 на сто от всички изтеглени от устройствата пари.

При ПОС терминалите общата сума от 61,5 млн. лв., платена през тях, се поделя почти по равно между българските и чуждите курортисти. От 13-те млн. лв. увеличение спрямо трите летни месеца на 2013 г. на българите и чуждите граждани се падат по около 6,5 млн. лв. За сравнение - през юни, юли и август на 2013 г. плащанията през терминалите са били 48,6 млн. лв., което за това лято прави скок от над 26 на сто.

Данните на „Борика-Банксервиз” показват още, че средната сума, изтеглена от АТМ устройствата, е 177 лв. при 170 лв. година по-рано. Това лято българските туристи са теглили средно по 173 лв., при 165 лв. за миналото.

За чужденците средната сума пада от 220 лв. на 216 лв.тези летни месеци. При плащането през ПОС средната сума, която се пада на един БГ летовник, е 63 лв. Двойно по-висока тя е за чужденците – 127 лв. За ръста от изтеглените суми и платени услуги чрез ПОС принос има и броят на устройствата. Банкоматите по Черноморето това лято са с 24 повече, или 426. Значително е увеличението на ПОС терминалите – от 3222 на 4093.