Общината може да икономиса милиони от нови цени на тока

Мисия Варна

16-09-2014, 15:05

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Варна ще плаща наполовина за улично осветление

Само от новия договор за 1/6 от уличното освеление пести 270 000 лева

Новият договор за доставка на еленергия, който сключи общината след процедура по Закона за общественити поръчки, е за около 1/6-а от уличното осветление в града, което включва над 33000 лампи. Това обясни за varnautre.bg Звездин Стоилков, управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика", във връзка с новината, че община Варна най-после е излязла на свободния пазар за еленергия.

По закон само електромери с индиректно мерене, изискващо потребление от над 100 киловата, могат да бъдат на свободния пазар за доставка на еленергия. Оказало се, че общината разполага едва с 26 такива от общо 300 за уличното осветление в града. Затова именно тази част от сметките за ток беше обект на обществената поръчка за доставчик на еленергия, която стратира през февруари.

С оферти участваха общо 7 електроразпределителни дружества, едно от които е отпаднало още в първите етапи на процедурата. Най-ниска цена е предложило Енерго-про - с близо 2,5 пъти по-ниска от досегашната, на която е продавало ток на Общината. Така, според кмета Иван Портних, сметките за ток за тази част от уличното осветление ще паднат от 550 000 поне на 280 000 на година.

Предстои обединяването на други линии, така че те да отговорят на изискването за индиректно мерене и 100 киловатчаса потребление. След това ще бъде обявена нова обществена поръчка и за тях.

Общо 5 млн. лева плаща годишно Община Варна за ток. Новите договори могат да намалят тази сума наполовина. В сумата не влизат училищата и детските градини, които са на отделни сметки, които обаче отново се плащат от общинската хазна, макар и под формата на делегирани бюджети. Все още се водят преговори как учебните заведения също да излязат на свободния пазар, тъй като потреблението им отговаря на изискването на закона. Общината настоява това да стане с обща поръчка за всички детски градини и училища, за да бъде постигната по-изгодна цена при наддаването.

С промените в Закона за енергетиката от 5 юли 2013 всички потребители на средно напрежение излязоха на свободния пазар и могат да договарят цената на електричеството с лицензираните търговци на електроенергия. Тази промяна е част от стъпките за либерализиране на енергийния пазар в България.

Така от началото на август миналата година беше намален кръгът на „защитените“ потребители, чиято цена на електрическата енергия се регулира от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На този етап на пазара остават и „защитени“ потребители - всички домакинства, както и фирмите, присъединени на ниско напрежение, за които ДКЕВР ще продължи да определя цени за регулиран пазар. Останалите консуматори трябва да са на свободния пазар.