Руски лекари оперираха коте с 6 лапи

Животът

17-09-2014, 09:00

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

На практика хирурзите извършили разделяне на сиамски близнаци

Уникална операция извършиха лекарите от ветеринарна клиника "Слънчице" в руския град Казан. Те отстраниха от новородено коте органите на недоразвития му сиамски близнак, съобщават руските медии.

Рижавото животинче се родило с 6 крака и това станало повод за интервенцията. Оказало се обаче, че в тялото му има и други аномалии, свързани с недоразвит в утробата на майката сиамски близнак. Спорeд лекарите генетична аномалия бил и цветът на котето, което е женско, а рижавата козина се срещала само у мъжките екземпляри. (Твърдение, очевидно свързано само с руските котки, тъй като в България се срещат достатъчно рижи самки).

Засега спасеното от уродливия си вид коте няма име, тъй като стопанката му го изоставила в клиниката и лекарите му търсят нов дом. "Тя го донесе при нас съвсем малко, веднага след раждането и каза, че се страхува дали ще оцелее заради видимите аномалии, които има. Изследвахме го 2 месеца, докато стане достатъчно голямо за операцията. Жената обеща да си го вземе веднага след отстраняването на излишните лапи, но след това заяви, че има слаби нерви и не може да гледа огромния белег от операцията. Когато шевът зарасtна, тя ни помоли да задържим котето, докато мястото отново се покрие с козина, но така и не се появи повече", обясняват ветеринарите на всеки, попитал чие е котето, което палува в коридора.

Сега за операцията напомня само малък белег на коремчето, а котето е много палаво, игриво и секунда не седи на едно място. За да не се предаде аномалията на следващото поколение, лекарите препоръчват малката им пациентка да бъде кастрирана.