Германските университети стават безплатни

Новините

17-09-2014, 08:52

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Великобритания остава най-търсената страна за образование

Немските държавни университети ще бъдат безплатни от тази академична година, съобщи шефката на консултантска къща „Дарби” Бистра Илиева. Около 1500 българи са заминали през 2013 г. за страната, като се очаква броят им да набъбне. Заради многото кандидати, освен успеха от дипломата, част от вузовете правят отделни изпити или интервюта на място. Изпити по математика за всички технически специалности въвеждат и холандските университети. Препитването може да се полага и в България, ако висшето училище се съгласи. Примерни варианти на изпитите са публикувани на сайтовете на вузовете, като са съобразени единствено с холандските образователни изисквания. По данни на „Дарби” Великобритания остава най-търсената страна за образование. Родните студенти се насочват предимно към компютърни науки, право, психология, архитектура и икономика.

Българите, които заминават да учат в чужди университети, често страдат от депресии и нервни разстройства. Състоянията се проявяват още през първата година заради различията в начина на живот и натовареното обучение.

Младежите от бедни семейства изпадали в паника заради невъзможността на родители им да ги издържат в държави, като Великобритания, Дания и Холандия, където животът е скъп за родните стандарти. Единственият изход за студентите е да прекъснат образованието си и да започнат работа с надеждата, че един ден ще могат да възстановят студентските си права, обясни Илиева. Има случаи на българи, които стигали до психолог, за да се преборят с депресията. Девойка от американски колеж дори обмисляла самоубийство заради жестоките разминавания на представите й за университета и реалността.