Флашмобове в България срещу обездвижването и затлъстяването

В събота България става част от 150 флашмоба в цяла Европа

Събота, 17.00 часа, 20 септември, стартират 150 флашмоба в цяла Европа като България се включва активно с девет града – Пловдив, Варна, Благоевград, Ямбол, Нова Загора, Монтана, Сливен, Кюстендил, Плевен. В България организацията върви много активно и всеки град е подготвил нещо уникално, специфично и изненадващо. В Белград затварят моста Branko's Bridge. В Будапеща ще танцуват в историческия център на града, в Чехия 300 участника ще танцуват на лодка, в Италия има над 20 града - участници.

Флашмобовете в цяла Европа и в България включват елементарни стъпки на една и съща музика. Поканени са да се включат всички желаещи – за ориентир се разпространява клип в YouTube:

 

Всеки може да се включи и без да се е подготвял предварително – от малки деца до възрастни хора.

Идеята на планираните флашмобове е да представят по интересен начин идеята, че всяко движение е полезно, че можем да направим нещо за себе си и за обездвиженото си тяло. И най-малкото усилие като лек танц, изкачване на стълби или просто ходене пеша водят до чудеса, свързани със здравето, психическата кондиция и красотата.

Флашмобовете предхождат и промотират седмицата на движението MOVE Week, която ще стартира девет дни по-късно –от 29.09. до 5.10. До този момент в българската MOVE Week са заявили участие 34 града, с над 250 регистрирани събития и 108 организатори на събития. В 14 общини са планирани общински събития. Седмицата е подкрепена официално от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Национална спортна академия.


Ето и флашмобовете по градове:

В Пловдив флашмобът е на Римски стадион, Джумаята.

Включват се танцово студио „Милениум”, спортен клуб Wow sport. Танцово студио Salsа de Cuba, Танцово училище “The Center”, Athletic Type Force – уличне фитнес, Арт център „Алехандро”, Деца от Частно училище “Класик”, Деца от училище „Гео Милев”, Модерна академия „Синдикат”, група от деца и младежи в неравностойно положение.

Варна - флашмобът е в МОЛ Варна, в партньорство с Мрежата на Еразъм студентите във Варна.

Нова Загора- събитието е на площад "Свобода" и ще продължи два часа (в центъра на гр. Нова Загора, пред административната сграда на общината). Организатор е Община Нова Загора. Участници са Клуб по спортни танци, "Яница - Т.А.", Танцова школа "All Steps" - Нова Загора, Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Загорчета", Мажоретен състав "Дора Дякова", Общински ученически парламент.

В Благоевград флашмобът е на площада и е организиран с активното съдействие на Областната управа. Подготвена е и голяма изненада, която се пази в тайна.

В Ямбол - пред Общината, организатори са йога клуб АЯЛИ, Зумба фитнес, Ролер клуб, Младежка банка, танцови клубове.

В Монтана - на площад Жеравица, пред Областна администрация. Организира се от Общински младежки дом. Участници: танцова формация "Dance machine", клуб по спортни танци "Астра" и танцов ансамбъл "Младост", танцова школа "Финес", ученици от училищата

В Кюстендил – пред Читалище "Братство". Организира се от Читалище "Братство", МИКЦ, Младежки парламент Кюстендил, със съдействието на община Кюстендил.

Сливен - в Градската градина. Организатори са Блян за романтика, цветя и космос

Плевен - пред Центъра за работа с деца


Статистиката на Евробарометър 2014 показва, че страната ни е на 6-то място в ЕС по затлъстяване при децата на възраст от 11 до 17 години и на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи.