Първи резултати от референдума в Шотландия: Не на независимостта!

Новините

19-09-2014, 07:48

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Окончателните резултати ще са ясни малко преди 9.00 ч.българско време

Първите резултати от референдума за независимост на Шотландия дават преднина на онези, които искат страната им да остане част от Обединеното кралство, съобщи тази сутрин БНР.
Започналото рано тази сутрин преброяване на гласовете показва, че шотландците, които искат да бъде запазен съюзът с Англия, Уелс и Северна Ирландия, са повече от хората, които са за отцепване.
Резултатите от над половината от общо 32 избирателни райони дават преднина от 12% на юнионистите. Около 56% са се обявили против независимост за Шотландия, докато 44% са поискали самостоятелност.
Избирателната активност е била изключително голяма. Близо 90% от имащите право на глас са пуснали бюлетини.
Окончателните резултати от референдума се очаква да бъдат обявени малко преди девет часа сутринта българско време.
Ако те потвърдят, че Шотландия е гласувала да бъде запазен съюза с Лондон, в останалата част на Обединеното кралство ще въздъхнат с огромно облекчение. Според проучванията на общественото мнение близо 80% от хората там не искат шотландците да се отделят.
Вот за оставане ще предотврати и безпокойство на финансовите пазари и рязко спадане в стойността на британския паунд.
Премиерът Дейвид Камерън ще направи телевизионно обръщение към нацията тази сутрин. Ако сегашната тенденция се запази и крайният резултат е Шотландия да остане в Обединеното кралство, той вероятно ще обяви план за прехвърляне на обещаните преди референдума по-големи правомощия на парламента в Единбург.
По-късно през деня се очаква и държавният глава, кралица Елизабет Втора, да коментира резултатите от референдума в писмено изявление.