България - една от четирите страни в света, имащи всички видове туризъм

Туризъм

19-09-2014, 16:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сезонният туризъм е отдавна изчерпан

България е една от четирите страни в света, които притежава и петте глобални туристически продукта – морски туризъм, планински туризъм, спа туризъм, културно–исторически туризъм и екотуризъм. Това каза каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, на откриването на Седмия Черноморски туристически форум. Той се провежда във Варна, а темата тази година е "Историко-археологически туризъм – наследство с перспектива".

Във форума участват 27 общини със свои щандове. "Това показва че самата платформа културно-исторически туризъм привлича все повече почитатели в България. Това може да бъде и ракетоносител за туризма в България", посочи Ботев. 

"Потенциалът, който Варна има в това отношение е огромен. Морето е визитната картичка на Варна, но Варна не е само море. Целогодишната възможност за това Варна да експонира своето богато културно минало се крие именно в културно-историческия туризъм, в съчетанието му с минералните извори, природни забележителности. В тази насока всички трябва да обединим усилията си, за да работим", допълни Бранимир Ботев.

По думите на зам.-министъра 8% от туристите идват в България заради културно-историческото й наследство. Според него сезонният туризъм вече се е изчерпал и все по-малко хора идват само за да се пекат по плажовете, а искат да съчетаят морската вакнция и с културно-исторически туризъм.