Близо 22 хил. ученици ще учат на две скорости

Новините

22-09-2014, 07:42

Снимка:

VARNAUTRE.BG | STREET MAN

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Министерството ще разпредели 3 млн. лв. за допълнително обучение на таланти и двойкаджии

Около 21 900 ученици от цялата страна ще учат на "две скорости" през новата учебна година, показват предварителните данни на Министерството на образованието и науката. Допълнителната подготовка за талантливите и изоставащите деца се осигурява по националната програма на МОН "С грижа за всеки ученик". Общият бюджет на програмата е 3 млн. лв. Средствата се отпускат от държавния бюджет и се разпределят за четири подпрограми - за подготовка на ученици за олимпиади, за допълнително обучение на деца от подготвителните групи, за допълнително обучение на изоставащи ученици от начален етап и за допълнителна подготовка на слаби ученици от прогимназията. Работата на учителите с групите от различните класове ще продължи до декември 2015 г. 

8660 ученици - предимно от езикови и математически гимназии, ще се подготвят за участие в олимпиади, показва предварителното класиране на одобрените проекти. За целта са предвидени 1.365 млн. лв. В отчета на министерството за изпълнението на програмата за предходната година се посочва за 9663 ученици от 269 училища, като от тях в националните кръгове на състезанията по различните предмети са се класирали 1378 ученици. 72-ма са спечелили медали. 

Близо 395 хил. лв. ще бъдат разпределени за проекти за обучение на деца от подготвителни групи. Тази година в допълнителната предучилищна подготовка ще се включат 3340 малчугани, които са разпределени в 513 групи. Почти същият - 3363, е бил броят на децата, които са се обучавали допълнително преди постъпването си в I клас през миналата година, показва отчетът на програмата. 2350 деца са получили удостоверение за завършена подготвителна група. Останалите деца, които нямат такъв документ, са 5-годишни и продължават с предучилищната си подготовка още една година, се посочва в отчета по програмата. 

По третия модул - за допълнително обучение по български и математика на ученици от I до IV клас, ще се финансират проекти на обща стойност близо 537 хил. лв. В групите ще участват 4200 ученици. В отчета на програмата за предходния период са се обучавали 4008 ученици от начален етап, като 2919 са показали напредък. От допълнително обучение по български език, математика, природни и обществени науки се нуждаят 5688 ученици от прогимназиалния етап. През миналата година средства за организирането на групи за изоставащи ученици в прогимназиалните класове са получили 394 училища. 4739 от общо 5761 ученици са повишили оценките си, отчитат от МОН.