Народът иска коалиционна власт

Новините

23-09-2014, 09:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Служебният кабинет - непознат и зависим

35,9% от българите, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват на 5 октомври, ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 18,3% - за БСП. Това сочат данните от национално представително изследване на “Галъп интернешънъл”, проведено между 12 и 18 септември със собствено финансиране.

Според моментната картина на електоралните нагласи третият сигурен участник в 43-тия парламент е ДПС - 14,2%. “България без цензура”, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще имат парламентарно представителство, а АБВ и “Атака” са с по-малки шансове да прескочат бариерата.

ГЕРБ има по-големи шансове от БСП да разшири електората си в дните до вота, смятат изследователите от “Галъп”. ДПС пък може да получи по-висок резултат заради гласовете в чужбина, които не се отчитат в социологическите проучвания. ББЦ и реформаторите се движат “в пакет”, а Патриотичният фронт постепенно се налага на политическата сцена. “Атака” и АБВ са със сходна подкрепа.

Числото на гласуващите според “Галъп” ще е около 3,4 млн. души. Повече от половината българи обаче не очакват никаква промяна след изборите, една четвърт са оптимисти, че положението в страната ще се подобри.
Заради очакванията, че никой няма да получи абсолютно мнозинство, поради страх от еднопартийно управление или заради предпочитания към политическия консенсус 56% от българите искат след изборите да имаме коалиционно управление. Едва 12 на сто се обявяват за еднопартиен кабинет. Нагласите за коалиционно управление доминират и сред привържениците на ГЕРБ.

Отчетливо и трайно в последните месеци според “Галъп” обаче е мнозинство от 59%, според което не би било добре за страната, ако Бойко Борисов отново стане премиер. 24% пък смятат, че това ще е добре за България.

Служебният кабинет - непознат и зависим
Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер проф. Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес, уточняват от “Галъп”.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета „Орешарски” в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в служебния кабинет, 70% - недоверие. Според “Галъп” това се дължи на факта, че повечето политически сили се дистанцираха от него. Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ. Зависимост има и от президента Плевнелиев, когото на свой ред 54% определят също като зависим. На противоположното мнение са привържениците на ГЕРБ.