Кандидати за НС с персонални спонсори

Новините

23-09-2014, 09:18

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вадят и пари от джоба си, после се отчитат само пред партийната централа

Кандидат-депутати, наредени на по-задни позиции в листите, сами набират средства за разпалената агитация, която вече предприеха в битката за преференциалния вот, показа проверка на „Монитор“. Вместо да се надяват на пари от партийните касички, те масово си осигуряват спонсори или вадят средства от джоба си, с които да финансират персоналната си кампания, разчитайки, че тя ще им осигури желаното място зад депутатската банка. Целта е на изборите на 5 октомври да спечелят в своя полза достатъчно преференциални гласове, които да ги изстрелят в челните места на листата и така, въпреки решенията на партийната върхушка, да влязат в НС.

В такава кампания се впуснаха основно кандидат-депутати от БСП и Реформаторския блок, които ударно печатат плакати със своите ликове, раздават брошури по улиците и въртят в интернет рекламни банери с персоналния си номер в листата. Част от желаещите да се озоват с преференциално място в 43-тото НС са разположили и свои шатри на различни места в районите си.

„Позитано“ 20 обаче не отпуска пари на кандидат-депутатите си за тези инициативи. Червената централа се е погрижила само да напечата определен брой агитационни материали, имиджови за формацията плакати и брошури, както и такива със снимките на кандидатите от цялата листа.

Един от най-активните в агитацията за преференциалния вот е социалистът Георги Кадиев, който е на 9-о място в столичния 23-ти МИР. Той не е търсил финансова помощ от „Позитано” 20, а дава пари за кампанията си от собствения си джоб. Активно използва и социалните мрежи. Шестият в червената листа в 24-ти МИР в София Иван Ченчев също се е впуснал в активна битка за преференции без пари от централата. Той е разположил свои шатри в квартал „Слатина”, на бул. „Стамболийски” и други места в избирателния си район. Залага и на брошури.

Преференциалната битка в левицата не остава само на територията на София. В провинцията отделни социалисти се борят за всеки глас. След като Националният съвет на партията размести листите на районите, местните ръководства се заканиха масово да работят за преференции за регионалните си кандидати.

В Реформаторския блок пък битката за преференциите е основно в София, като един от най-активните в нея е бившият шеф на СДС Мартин Димитров.

Средствата, които отделните кандидати пръснат за собствената си кампания обаче,не подлежат на директен контрол от Сметната палата. „Няма разпоредба по Изборния кодекс, на базата на която да предприемем одит на финансирането на кампанията на отделни кандидат-депутати”, уточниха пред „Монитор” от ведомството на националните одитори. Техните проверки включват само ревизия на общите харчове, които са направили партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали независими кандидати. В БСП все пак ще се опитат да въведат ред в отчитането на парите, изразходвани и за самостоятелната агитация на техните хора в листите. Всеки кандидат трябва да отчита фактурите за разходите си пред „Позитано” 20. От централата са изчислили и колко средства може да изразходва всяка местна организация, за да се вмести цялата кампания в позволения по закон бюджет - до 3 млн. лв.