Избрани Новини
Яж на корем и отслабвай
5 лв. на ден стигат за хранене по учебник, уверява диетологът Огнян Симеонов
Напълняването през есента се избягва с хапване, а не с глад, категоричен е диетологът Огнян Симеонов. "Разбира се, трябва да се избягват вредните храни с неясен произход - като каймата, маргарина и колбасите", посочва специалистът. По думите му правилното и здравословно хранене не само през есента, но и през всички сезони, предполага да се хапва поне по 4-5 пъти дневно. Защото по този начин тялото ни се освобождава от излишните мазнини, ако има натрупани такива, и поддържаме оптимално тегло. "Но не говоря за бързо хранене "на крак", а за стабилни закуска, обяд и вечеря, като между тези основни хранения да има още поне 2 леки закуски - едната между обяда и вечерята, а другата - малко преди сън", разяснява специалистът. Той уверява, че ако се придържаме към правилен баланс на мазнини, въглехидрати и протеини, тогава диетата ще има и лечебен ефект.
Според Симеонов за една здравословна закуска например може да хапнем 1-2 яйца, плочка сирене, два домата, краставица, филия пълнозърнест хляб и шепа маслини. "Това е едно стабилно количество храна, която може да хапват както дамите, така и мъжете. Господата, разбира се, могат да си позволят да удвоят количеството, ако се чувстват гладни", обяснява Симеонов. Той уточнява, че под "стабилно хранене" има предвид от 700 г до 1 кг храна за мъжете и около 500 - 600 г за жените на основно хранене.
Есента е сезон на изобилие от плодове и зеленчуци, така че дори не е нужно да отделяме време за готвене, за да се храним здравословно. Най-лесният вариант за това според диетолога е да си правим различни комбинации от зеленчуци на салати или пък да си ги купуваме готови от веригите магазини. "Салатите са жива храна. Трябва да намалим манджите и да се стремим към суровоядство. Ако обичаме готвено обаче, поне 40 на сто в менюто ни трябва да е от сурови храни", категоричен е Симеонов. Той подчертава, че е важно във всичките ни хранения да има баланс между количеството на протеините, въглехидратите и мазнините,като спазваме съотношението 40:30:30. Този хранителен режим е описан в "Зоната" от проф. Бари Сиърс и връща здравето на хората", обяснява диетологът. Според него е хубаво да спазваме препоръчителните часове за хранене - да закусваме между 7 ч и 10 ч, да обядваме между 12 ч и 13,30 ч, първата ни лека закуска да е следобед, вечерята ни да е преди 19 ч, а втората лека закуска да хапнем към 21-23 ч, преди да си легнем. За междинна закуска можем например да изядем кофичка кисело мляко, малка салатка или филийка пълнозърнест хляб с кашкавал. Според Симеонов лекото похапване преди сън е изключително важно, за да може, докато спим, процесът на отслабване да продължава и да се освобождава хормонът на растежа. То може да е кисело мляко или десерт от извара с мед и орехи.
Макар че през студените дни не изпитваме толкова жажда, като през лятото, трябва да знаем, че здравето на човек се връща чрез правилното консумиране на вода.
Симеонов съветва да пием не по-малко от 2 л вода на ден, а ако обичаме фрешове, да си ги правим на блендер, въпреки че е по-добре за талията ни да хапваме плодовете и зеленчуците цели. "Фрешът с целулоза е в пъти по-полезен от чистия фреш. Когато изпием фреш без целулоза, причиняваме стрес на тялото ни, тъй като захарта навлиза прекалено бързо в кръвния поток и можем дори да напълнеем. Защото при рязкото повишаване на кръвната захар панкреасът ни изпраща сигнал до мозъка за натрупване на мазнини", обяснява диетологът.
Кафе обаче можем да пием, колкото искаме, но трябва да е чисто или подсладено със стевиа. "Защото 1 ч. л. мед или захар е равносилна на една изядена шопска салата. Хубаво е и поне веднъж дневно да пием зелено кафе", посочва Симеонов. Алкохолът също е позволен - по 1-2 чаши вино на обяд и на вечеря, но ако е твърд - до 100 мл на ден. "Ако има баланс - чаша вино, порция задушени зеленчуци, едно шишче или пържола, шопска салата с 1 ч.л. зехтин, няма проблем за фигурата ни", уверява диетологът. Той съветва да използваме масло, зехтин и нерафинирано олио от студено пресовани слънчогледови семки. Но, за да не пълнеем, трябва да слагаме не повече от 1 ч.л. зехтин или олио в салатата.
Симеонов препоръчва, когато ни се похапва месце, да е телешко, защото пилешкото е най-третирано. "Месото от дивеч и домашно отгледани животни също e за предпочитане", посочва диетологът. "С 5 лв. на ден можем да се храним абсолютно здравословно. Половин кг розови домати и краставици са по 0,70 лв., като добавим 100 г сирене и едно яйце - ще си приготвим хранене за под 2 лв. В заведенията шопската салата е над 3 лв. за 300 г, а ние за 3 лв. можем да си направим салати за няколко хранения - здравословно и в пъти по-евтино", посочва Симеонов. Той е убеден, че с промяна в храненето можем да се отървем от здравословните ни проблеми. "Важно е да се информираме за алкално-киселинния баланс на храните и да се стремим към алкално хранене. Всички болести са от прекаляване с храни с киселинен характер, защото вирусите и бактериите се развиват в киселинна среда алармира специалистът. Ако пък поддържаме правилен баланс на чревната ни система, като периодично взимаме добър пробиотик, няма да страдаме и от обичайните смущения на стомаха през есента. Според Симеонов най-често причината за мрачното настроение и депресиите на мнозина през този сезон е липсата на магнезий. Ето защо трябва да си го набавяме чрез храната - като похапваме зелени листни зеленчуци, ядки, риба и банани.