Бяла пяна пак заля улиците на Варна

Мисия Варна

26-09-2014, 18:51

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пенлив поток заля бул. "Приморски"

Кестените са една от предполагаемите причини за мистериозните пенливи потоци

Мистериозната бяла пяна, която се появи по бул. "Приморски" при последния дъжд във вторник, днес отново заля няколко булеварда във Варна. Пенлив поток се образува по "Осми приморски полк" и се стече към "Мария Луиза". Запени се отново и бул. "Приморски" от Икономическия университет по цялото протежение на Морската градина. 

Пешеходци отново се зачудиха на какво се дължат белите потоци. Вече има и предположения, че странната пяна, приличаща на такава от перилен препарат, се дължи на химикали. Други пък смятат, че идва от смачканите от коли кестени, които разпенват дъждовните реки. 

От Регионалната инспекция по Околна среда и води във Варна пък предположиха, че пяната идва от покривите на сградите. Възможно било и да е от фекалиите на птиците, но проблемът не бил в компетенциите на екоинспекцията. 

"Дъждовете се смятат за условно чисти. Ако има замърсявания в тях, причинени от донесени частици от други географски ширини, ни предупреждават от министерството, но това се случва в периода пролет-лято", уточниха от РИОСВ. Оттам допълниха, че всеки гражданин, който има притеснения, относно химичния състав на дъждовната вода, може да занесе проби от нея в лабораторията на Регионалната здравна инспекция.