Доброволците от СУПЦ-то - номинирани за европейци на годината

Животът

30-09-2014, 06:00

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Учениците от дома бяха сред първите, притекли се на помощ при наводнението в квартал "Аспарухово" през юни.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков номинира младежите от учебния център "Анастасия д-р Желязкова" във Варна за европейски граждани на годината. Учениците от дома бяха сред първите доброволци, притекли се на помощ при наводнението в квартал "Аспарухово" през юни. 

Наградата "Европейски гражданин" се присъжда всяка година от Европейския парламент за отстояване и разпространяване на европейските ценности.

"Наводненията в България взеха жертви и причиниха огромни материални щети, но те породиха и един достоен за възхищение и следване феномен - доброволчеството", пише Неков в мотивите си.

Той разказва, че хиляди доброволци, включително деца с увреждания, бежанци, представители на еврейската и ромската общност са помагали на нуждаещите се.

"Младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център "Анастасия д-р Желязкова" бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в почистването. Тяхната самоотверженост и съпричастност са достойни за наградата "Европейски гражданин". Духът на съпричастност, който демонстрираха младежите, спомогна за сплотяването на българската нация около основни европейски ценности като взаимното уважение, приятелството и толерантността. Силно се надявам, че журито ще оцени изключителното им дело, което ще спомогне за укрепването на европейския дух на солидарност, съпричастност и взаимопомощ сред българите.

Наградата на Европейския парламент няма материално изражение. Досега нейни носители от България са били поетът Валери Петров, корабният механик от лайнера "Конкордия" Петър Петров и д-р Милен Врабевски.