Лиляна Павлова: Злоупотребите при отпускане на инвалидни пенсии трябва да бъдат прекратени

Животът

30-09-2014, 11:25

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В управленската програма на ГЕРБ се предвижда пълен преглед от страна на държавата на отпуснатите до този момент пенсии за инвалидност.

Прекратяването на злоупотреби при отпускане на пенсии за инвалидност е сред ключовите акценти в управленската програма на ГЕРБ, увери участниците в дискусията, посветена на реформите в социалната политика водачът на варненската листа за парламентарните избори Лиляна Павлова. Заедно с кандидатите за народни представители Пламен Манушев и Красен Кралев, Павлова разговаря с хора с увреждания от район "Одесос".

"Очевидно има сериозна необходимост от промени при ТЕЛК-овете. Но има и много злоупотреби. Тези от вас, които са нуждаещи се, страдат от това, че има други, които злоупотребяват", обърна се към хората Лиляна Павлова. И акцентира, че в управленската програма на ГЕРБ се предвижда пълен преглед от страна на държавата на отпуснатите до този момент пенсии за инвалидност. "Ще бъде прекратена практиката на периодично явяване пред комисия на лица с необратими заболявания. Правата на тези, които са злоупотребили, ще бъдат отнети", увери Павлова. И добави, че по този начин средствата, които се харчат необосновано, ще бъдат пренасочени към хора, които наистина имат нужда от тях. Участниците в дискусията се оплакаха, че гарантираният минимален доход от 65 лв. не е променян от 2009 г., а с него са свързани интеграционните добавки и целевите помощи за хората с увреждания.

"Когато се прекратят злоупотребите с ТЕЛК-овете, ще има възможност да бъдат актуализирани стойностите на интеграционните добавки", допълни водъчът на Трети МИР-Варна. Тя бе категорична, че ГЕРБ ще продължи своята политика от предишното управление, а именно - когато се осъществяват инфраструктурни проекти със средства от европейските фондове, да бъдат спазвани всички изисквания за осигуряване на достъп за хора с увреждания. "Аз лично като министър съм била ангажирана в този процес, особено когато говорим за наредби, касаещи изискванията за детски площадки, улична инфраструктура и цялостната инфраструктура на сгради и достъп до тях на хора с увреждания. Това, което мога да ви уверя е, че тази политика ще продължи", сподели Павлова. Водачът на листата във Варна обяви, че ГЕРБ предвижда да подкрепи хората с увреждания по линия на Програмата за развитие на човешките ресурси, като идеята е тези, предприятия, които имат желание да наемат на работа инвалиди, да получават финансови стимули чрез европейските фондове.

Лиляна Павлова припомни, че деинституционализацията бе много сериозна част от мерките, предприети по време на управлението на правителството на Бойко Борисов. "Инвестирахме 105 млн. лв. в инфраструктура в големите населени места за децата. Нашата визия е продължаване на процеса на деинституционализация в две посоки. В предходния мандат започнахме първо с по-тежката група – децата с увреждания, които са в домове. Те бяха първата ни цел. Сега ще продължим на същия принцип, но ще бъдат обхванати и бебетата в домовете за медико-социални грижи. Добавяме към тази тема и домовете за възрастни хора с увреждания. Вчера бях в такъв дом в Стара Загора – там има 211 човека. Ако гледаме евродирективите, 211 души не би трябвало да живеят по този начин, въпреки добрите грижи, които се полагат за тях", категорична е тя. Павлова добави, че задължително трябва да бъдат подкрепени и родителите, които отглеждат деца с увреждания при домашни условия.

"Планираме да разширим дневните центрове и услугите, които се предоставят на семейства, които гледат деца с увреждания. Предвиждаме финансиране и за дневни центрове за рехабилитация на хора с увреждания", заключи Павлова. Кандидатът за народен представител Красен Кралев пое ангажимент към хората, присъстващи на срещата, да съдейства да бъде създаден социален пакет за хора с увреждания към един от мобилните оператори у нас.