Варна трябва да бъде модерно зърнено пристанище

Мисия Варна

30-09-2014, 23:06

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Пламен Манушев: Националната стратегия за интегрирана морска политика трябва да бъде довършена

Националната стратегия за интегрирана морска политика трябва да бъде довършена. Това са директивите на Европейския съюз и ние трябва да ги изпълняваме, обяви по време на среща с представители на морския бранш кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ-Варна вицеадмирал о.р. Пламен Манушев. На събитието присъства и кандидатът за депутат от варненската листа Красен Кралев.
„Последните разговори, водени в това направление, са били през септември м.г., когато зам.-министърът на транспорта Петър Киров е заявил, че докрая на 2014 г. стратегията ще бъде факт. Трябва да разберем докъде е стигнала работата в тази посока. Национална стратегия за интегрирана морска политика трябва да бъде изработена с участието на всички вас - хората от морския бранш. В нея трябва да се каже какви ще бъдат направленията на секторните политики. Нямаме ли интегрирана морска политика, всичко отново ще бъде на парче”, категоричен е Манушев.
По време на срещата представителите на морския бранш във Варна отправиха въпроси към Манушев, свързани с изграждането на модерен пасажерски терминал, където да акостират лайнерите с туристи, както и на зърнено пристанище. Те отправиха и питания за това дали е възможно съкращаването на държавната администрация, както и дали ПП ГЕРБ ще лобира за намаляване на пристанищните такси. От Националния съюз на превозвачите повдигнаха идеята да бъде създаден закон за браншовите организации.
„Категорично Варна трябва да има модерно зърнено пристанище и силози, както е в Констанца. Знаете какви опашки от тирове се извиват”, сподели Манушев. Той увери участниците в срещата, че ПП ГЕРБ има готовност за поемане на отговорност за управлението и реализирането на реформи, „за да се излезе от лошото състояние и да се постигне икономически растеж, а оттам и повишаване на жизнения стандарт”. Адм. Пламен Манушев акцентира, че по време на посещението на лидера на ГЕРБ във Варна – Бойко Борисов, той е обещал цялостно изграждане на автомагистрала „Хемус”. „Тя е жизненоважна за града и региона, както и за Северна България. Другото обещание, което г-н Борисов пое, е създаване на рибарско пристанище във Варна. Ще трябва да решим къде да бъде то”, допълни кандидатът за народен представител. Другият ключов приоритет за Варна, заложен в управленската програма на ПП ГЕРБ, е реализацията на проектите за модернизация и разширяване на пристанище Варна – Изток и отваряне на зоната при Морска гара за жителите и гостите на града.
Кандидатът за народен представител Красен Кралев коментира, че обособяването на министерство на туризма е изключително важно за поминъка на Варна и региона. „Бойко Борисов е първият лидер, който обръща внимание на туризма като един от най-важните отрасли. Туризмът е най-добрата реклама за България, която може да накара света да гледа на държавата с друго око”, каза Кралев. Той изтъкна, че Варна дълго време е била на последно място по усвояване на еврофондове, но „сега кметът Иван Портних ще навакса тези пропуски. Той работи усилено и съвсем скоро ще се види резултатът от работата му по европроектите”, заключи Кралев.
Адм. Пламен Манушев бе категоричен, че за да излезе държавата от кризата, трябва да бъде върнато доверието към институциите: „Успявали сме, само когато народът е вярвал в държавата, във властта”.