Семейство от Горни Лом: Гонехме норма, не ни пускаха до тоалетна

Заплати зависели от произведения тонаж за деня

Съпрузите Катя и Сашко Александрови, които работят в завод "Миджур" се разплакаха пред камерите на bTV за загиналия във взривения цех техен племенник Михаил, на 26 години. "Видяхме се малко преди това, той застъпи на смяна, аз си тръгнах. На портала, преди да избухне взривът, чакахме автобуса да ни вземе. Гърмът беше страшен, наложи ми се да скоча веднъж 2 метра и още веднъж два метра, за да стигна до една канавка", разказва Катя. Тя работи в цеха за производство на прахообразни взривни вещества срещу 400 лева месечна заплата.

Съпругът й Сашко получавал 500 лева от работа в същия завод. Той обяснява, че трябвало да се бърза, да се гони норма. Когато някой от собствениците е там, дори не давали на работниците да ходят до тоалетна. В зависимост от произведения тонаж за деня, взимаме заплати, допълва Катя. Тя обаче изтъква, че е имало обучения за работата и хората карали курсове за боравене с опасните вещества.
Двамата имат две момиченца и са притеснени, че няма как да се грижат нормално за тях. У дома имат само баба, която е с 250 лева пенсия.

Дори и заводът да бъде възстановен, не вярвам, че някой ще го модернизира, ще си бъде старата песен, смята Катя Александрова. Тя се надява някой да се появи и да им даде поне документи, с които да се регистрират на борсата. Чака ни тежка зима, казват през сълзи съпрузите.