Разширяват "Цар Освободител" заради кръгово на ул. "Вяра"

Мисия Варна

03-10-2014, 14:25

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

През януари започва ремонтът на последната отсечка от бул. "Трети март"

Ново кръгово ще има на кръстовището на ул. "Вяра" с бул. "Цар Освободител", научи varnautre.bg. На мястото сега във всички посоки се образуват дълги колони от автомобили, изчакващи цикъла на светофара. За да бъдат избегнати задръстванията, кръстовището ще бъде заменено с кръгово. За целта бул. "Цар Освободител" ще бъде разширен в района на Газстанцията и ще бъде осигурена отделна лента за включване в прясно ремонтирания бул. "Трети март", който вече е в състояние да поеме голяма част от трафика в района. Последният етап от реконструкцията на булеварда - от бул. "Република" до и включително ул. "Вяра", започва в началото на 2015 година, веднага след приемането на новия бюджет. Вече е факт разрешителното за въвеждане в експлоатация на готовата отсечка - от "Ян Хиняди" до бул. "Република". Предстои монтирането на светофар между 1-ви и 4-ти микрорайон на "Възраждане".

През ноември започва и цялостраната реконструкция на владиславовската отсечка от бул. "Трети март". Тя е част от високоскоростното трасе за обществения транспорт, което включва рехабилитация на бул. „Константин и Фружин”, „Трети март” до „Янош Хуняди”, самият „Янош Хуняди”, „Осми Приморски полк”, „Мария Луиза”, част от „Васил Левски” - в района между "Осми Приморски полк” и Почивка. Изпълнителят на мащабния ремонт, финансиран с евросредства по проекта за Интегриран градски транспорт, ще бъде ясен до 10 дни.

"Виждаме, че основните пътни артерии съвсем скоро ще бъдат приведени в европейски вид. Това ще ни даде възможност всички тези средства, които с десетилетия са били харчени за пълнене на дупки, да бъдат насочени към решаването по-локални проблеми и рехабилитация на малките улички в кварталите, защото на много места ситуацията е трагична", каза преди дни кметът Иван Портних, който даде старт на пълната рехабилитация на малките улици във Варна. Вече започна ремонтът на две от най-критичните отсечки - така наречената "малка" улица „Мир” - между улиците „Елица” и „Цани Калянджиев”, и „Бели лилии” - в участъка между улиците „Детелина” и „Карамфил”.
На „Мир” са предвидени ново улично осветление, канална мрежа за електрически кабели ниско и високо напрежение, подмяна на водопровод и водопроводни отклонения с дължина 146 м, канализация – 107 м, ремонт на тротоари 450 кв. м., полагане на пътна настилка на 655 кв. м. и изграждане на рампи.
На ул. „Бели лилии” също ще има ново улично осветление – стълбове и осветителни тела, ше бъде изградена канална мрежа за електроразпределителните линии, подмяна на 124 метра водопровод, реконструкция на тротоари, изграждане на рампи за хора с увреждания и 410 кв.м нова пътна настилка. Ремонтите ще струват общо 562 000 лв. с ДДС, а крайният срок за приключването им е 15 декември.

Освен ремонт на най-големите пътни артерии в района във "Владиславово" започва и изграждането на парк, чието проектиране вече е в ход. На празника на района - денят на Св. Св. Константин и Елена, там беше осветен нов параклис - "Св. Мина", малко по-рано бяха открити нова детска ясла и разширение на детска градина.