Валят сигнали за търговия с гласове

Мисия Варна

05-10-2014, 15:09

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пак плащат с кебапчета за глас

Първи куриози в изборния ден

Кандидат-депутат на "Атака" обикаля секциите с камера

Най-фрапиращият сигнал за нарушение в изборния ден до момента е във Варна, обявиха от ЦИК. Става дума за член на СИК, който обяснявал на избирателите, че не трябва да гласуват преференциално.

Получихме сигнал от един от изборните райони за секционна комисия, в която инструктират гласоподавателите да не пишат нищо в дясната част на бюлетината, където е преференциалният вот. Това каза говорителят на ЦИК - Цветозар Томов по време на брифинг, предаде „Фокус”.

„Необходимо е хората да знаят за преференциалния вот и никаква секционна изборна комисия не може да ги инструктира в коя част на бюлетината трябва да гласуват. В последния час много са нараснали сигналите за манипулиране или контролиране на гласуването. До 13.00 часа е имало 2 такива сигнала, до 14.00 часа те са вече 9”, каза още Томов.

Той подчерта, че обстановката по протичане на изборния ден е спокойна и се надява да остане така до края, за да имаме нормални и цивилизовани избори в България.

Общо 7 сигнала за купуване на гласове са постъпили в Районната избирателна комисия, съобщи нейният председател Велин Жеков.

От ПП ГЕРБ за подали жалба, че кандидат за народен представител от листата на ПП АТАКА снима с камера и интервюира избиратели в СИК-ове, намиращи се в ОУ "Никола Вапцаров", кв. Възраждане.

Мъж в село Бозвелийско, Провадия бил засечен да обикаля секциите и кметството с цел търговия с гласове. Друг гражданин раздавал пари на гласоподаватели до секционни комисии 8 и 9  в село Пчелник, община Долни чифлик. По случаите работи полицията и Върховната касационна прокуратура.

Според друг сигнал има необичайно струпване на гласоподаватели пред владиславоското ОУ "Патриах Евтимий", което поражда съмнения за търговия с гласове. Партия е сезирала полицията и РИК и за неизвестни лица, които разполагат със списъци на гласоподаватели и извършват агитация на турски език в ОУ "Васил Левски" в кв. Аспарухово.

Нерегламентирана агитация в полза на политическа партия в сградата на СОУ "Димчо Дебелянов" са забелязали граждани. Край двора на СОУ "Гео Милев" във варненския район "Младост", където има секции, са разлепени агитационни материали. Председател на изборна секция в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" пък е забелязан да използва рекламни агитационни материали, обозначени с номера на политическа партия.