Волен Сидеров може да се окаже вън от парламента този мандат

Засега Атака, ББЦ и АБВ без депутат от Варна

Волен Сидеров може и да остане вън от 43-то Народно събрание, сочат предварителните данни. Засега Атака не варват свой представител нито от Варна, нито от софийския 23-ти МИР, в който той също беше водач.

Резултатите от парламентарния вот във Варненска област засега отрежда депутатски места едва на 5 от общо 8-те партии, преминаващи 4-процентната бариера. Атака, ББЦ и АБВ не преминават квотата за Варна от 12 630 гласа за депутатско място. Така 15-те варненски места в 43-то Народно събрание ще бъдат разпределени между ГЕРБ - 6, БСП - 3, Патриотичен фронт, Реформаторски блок и ДПС по 2. Въпреки че ГЕРБ има 3 пъти по-голям резултат от БСП победителите ще имат едва 2 пъти повече депутати заради системата Хеър-Ниймайер, която разпределя мандатите според най-големия остатък. Така ГЕРБ имат 6 "цели" мандата, а БСП едва 2, но остатъкът на червените е по-голям от този на ГЕРБ и при тях ще отиде едно от 4-те места, останали неразпределени след деленето на цели числа.

БСП обаче може да се прости с 3-я си мандат (както и ПФ, РБ и най-вече ДПС с втория) при националното преразпределение. Тогава местата, разпределяни според остатъка (4 във Варна) се "натъманяват" между отделните избирателни райони, за да отговаря общата бройка на получените от партиите в национален мащаб брой места в Парламента. Така всеки от мандатите на ГЕРБ ще е равен на 12 630 гласа, а Ивайло Калфин от АБВ може да влезе с по-малко от 10 000 гласа.

Засега само според цифрите - без "натъмъняването" и без да имаме резултатите от преференциите, депутатите от Варна са:

ГЕРБ
Лиляна Павлова
Пламен Манушев
Красен Кралев
Красимир Петров
Красимира Анастасова
Павел Христов

БСП
Ангел Найденов
Анелия Клисарова
Борислав Гуцанов

ДПС
Йордан Цонев
Ерджан Себайтин

РБ
Радан Кънев
Касим Дал

Патриотичен фронт
Валентин Касабов
Емил Симеонов

Вижте още:
Как са гласували варненци по райони
Резултатите на партиите в останалите 11 общини
18-ят в ДПС измества втория - Ерджан Себайтин във Варненско