ГЕРБ и реформаторите с кабинет на малцинството? Възможни (и не) коалиции

Новините

07-10-2014, 06:12

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В туитър Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европарламента, поздрави ГЕРБ и реформаторите

ГЕРБ и РБ ще опитат да съставят правителство на малцинството със своите 107 депутати. Засега това е вариантът, който най-сериозно се обсъжда от политическите лобисти около двете организации, научи в. “24 часа”.

Подобно правителство ще получи подкрепа от ЕНП и толеранс от Европа за преодоляване на първите месеци без нови наказателни процедури и забележки от Брюксел.

Още днес сутринта от Европейската народна партия, в която членуват ГЕРБ, СДС и ДСБ, подаде такъв сигнал към България. В туитър Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европарламента, поздрави ГЕРБ и реформаторите за добрите резултати и поиска Борисов да застане начело на правителство във формат ЕНП. Само правителство на ЕНП начело с Борисов може да предприеме нужните реформи, обяви и шефът на ЕНП Жозеф Дол в прессъобщение.

Според запознати ЕНП ще се нагърби и с постигането на компромис между ГЕРБ и РБ. Реформаторите ще трябва да преглътнат Борисов за премиер, а той можело да направи компромис и да ограничи управлението за 2 г., както настоява блокът. Борисов може да спечели от това, защото ще може да е премиер до 2016 г. Тогава вотът за Велико народно събрание, за който настояват реформаторите, ще съвпадне с президентските избори, на които Борисов вероятно ще играе за държавен глава.

Че ГЕРБ ще опита да направи кабинет с реформаторите, обясни и Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Тя допусна и участието на Патриотичния фронт за осигуряване на мнозинство.

При правителство на малцинството вероятно ще се търси негласната подкрепа при гласуване от 38-те депутати на ДПС. Лидерът на ДПС Лютви Местан вече даде заявка, че партията му би подкрепила управление на ГЕРБ при ясни евроатлантически ангажименти.

Подвариант на този кабинет е да не бъде съставен в мандата на ГЕРБ, а при рулетката третото раздаване да бъде дадено на РБ.

Раздробеният 43-и парламент дава много възможности за коалиции

1. ДЕСНИ РЕФОРМИ И НАЦИОНАЛИЗЪМ

ГЕРБ+РБ+ПФ: 84+23+19=126

Едно от най-вероятните правителства е коалицията между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. То би разполагало със 126 депутати, които могат да осигурят важните гласувания в Народното събрание. Че десните от ГЕРБ и реформаторите може и да се наложи да потърсят подкрепата на коалицията на НФСБ и ВМРО, вчера обяви и Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Всъщност Патриотичният фронт е единствената от националистическите и популистките формации, която застава на общи позиции с реформаторите, а донякъде и с ГЕРБ срещу руското влияние в България. Коалицията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов вече се обяви срещу проектите за газопровода “Южен поток” и срещу АЕЦ “Белене”.

Препъникамък за подобна коалиция може да се окаже заявката ня патриотите, че не искат да си сътрудничат с Реформаторите заради присъствието при тях на Корман Исмаилов и неговата партия “Свобода и достойнство”. Вчера обаче от Патриотичния фронт смекчиха позицията си към реформаторите и оставиха “червена линия” единствено пред сътрудничество с ДПС.

2. АНТИ-ГЕРБ КАБИНЕТ - НАЙ-НЕВЪЗМОЖНИЯТ

БСП+АБВ+ДПС+ПФ+ ББЦ+“Атака”: 39+11+38+19+15+11=133

Сценариите за създаване на правителство не изключват и т.нар; анти-ГЕРБ кабинет. В него може да влязат всички парламентарни сили без партията на Бойко Борисов и Реформаторския блок.

Чисто математически такъв кабинет може да съществува, защото БСП, АБВ, ДПС, Патриотичният фронт, “Атака” и ББЦ събират 133-ма депутати.

Тази анти-ГЕРБ коалиция на практика е невъзможна заради непреодолимите противоречия между партиите.

1. Много скоро стана раздялата между БСП и АБВ и те продължават да спорят кой е автентичната левица.

2. От АБВ са категорични, че не биха участвали в правителство с ДПС. Същото казваше доскоро и лидерът на ББЦ Николай Бареков.

3. В Патриотичния фронт са убедени, че ДПС е противоконституционна партия и не биха се съгласили да играят заедно. Те трудно биха преглътнали и “Атака” не само защото се разделиха със скандали, а защото са против всички руски проекти в България.

4. ДПС също не би се съгласило на коалиция с популистите от ББЦ или с “Атака”, която е националистическа и проруска, с АБВ също заради влошените отношения с Георги Първанов.

3. ДЯСНОПОПУЛИСТКИ КАБИНЕТ

ГЕРБ+РБ+ББЦ: 84+23+15=122

Спечелилата изборите партия ГЕРБ е възможно да потърси сътрудничество освен с реформаторите и с “България без цензура” на Николай Бареков, за да събере повече гласове в подкрепа на бъдещите тежки реформи в страната. Подобна коалиция би разполагала със 122-ма депутати, но е много малко вероятна.

Борисов много добре помни заканите и обидите, които сипеше срещу него Бареков в последните две години. Освен това десните се съмняват, че ББЦ са непредсказуем партньор, който може да им бъде измъкнат с пари.

Самият Бареков обаче вчера отвори врати към ГЕРБ, като обяви, че е готов да преговаря. Малко по-късно през деня пък постави условие бъдещият кабинет да е съставен в мандата на ГЕРБ, но Бойко Борисов да не е министър-председател. Според ББЦ липсата на Борисов от правителството ще гарантира, че то ще е работещо.

Бареков даде и разнопосочни сигнали за другите си условия за участие в коалиция. Първо обяви, че не държи ББЦ да получи постове в правителството, но малко по-късно пък каза, че не би ги отказал, ако ГЕРБ му ги дадат.

4. ШИРОКА КОАЛИЦИЯ

ГЕРБ+БСП: 84+39=123

Още преди предсрочните избори политолози и социолози допускаха резултати, които да доведат до нуждата от съставяне на широка коалиция, или т.нар. германски вариант, при който управляват най-голямата дясна и най-голямата лява партия.

Сигнал, че подобна коалиция все пак е възможна, вчера подадоха от ГЕРБ. Обидени на претенциите на реформаторите, от най-голямата партия решиха да поканят за първи разговори именно БСП. Засега заявката е, че ще консултират с тях само правителство на малцинството.

Че ГЕРБ може да получи подкрепа от БСП, загатна в нощта на вота и лидерът на социалистите Михаил Миков. Това обаче щяло да става по важни за държавата въпроси, които се решават в Народното събрание. Като цяло БСП ще е опозиция, гарантира Миков.

Слабите резултати на БСП всъщност провалят широката коалиция, разясни пък зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Според него, ако резултатът на “червените” е бил близък до този на ГЕРБ, вариантът за широка коалиция не бил за отхвърляне. В момента обаче разликата между ГЕРБ и БСП е двойна и въпросът не бивало да се поставя.

5. ДЯСНОЦЕНТРИСТКИ КАБИНЕТ

ГЕРБ+ДПС: 84+38=122

Със своите общо 122-ма депутати ГЕРБ и ДПС биха могли да съставят стабилно правителство, което да не зависи от “златни пръсти” в Народното събрание.

За такава управленска коалиция се заговори още след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан пиха кафе в Кърджали, преди дори правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка.

В кампанията, а и след изборите в неделя, Бойко Борисов е категоричен, че няма никакъв шанс да се коалира с ДПС. Цветан Цветанов пък нарече коалицията “невъзможна”. Но въпреки това лидерът на ГЕРБ не крие симпатиите си към политическите умения на Лютви Местан, добавяйки: “За съжаление, тъй като от партията няма да ми разрешат.”

Самият Борисов е наясно, че коалиция с ДПС би могла да е пагубна за бъдещето на партията му. Не случайно съпартийците му припомнят как изчезва НДСВ и как се срина БСП след подобни съюзи.

От ДПС обаче открехнаха вратичката и поставиха начало на политическите игри с призива ГЕРБ да вземе мандата и да намери партньори по свой избор за стабилно управление. Дадоха и заявка за евентуална подкрепа.

6. ДЕСЕН, ПОПУЛИСТКИ И РУСОФИЛСКИ КАБИНЕТ

ГЕРБ+РБ+ББЦ+“Атака”: 84+23+15+11=133

Събирането на ГЕРБ, Реформаторския блок, “България без цензура” и “Атака” в коалиция изглежда нормално само математически за едно сравнително голямо управляващо мнозинство.

То обаче е съмнително устойчиво заради непредсказуемостта както на Николай Бареков, така и на Волен Сидеров.

Пречките пред събирането на подобна коалиция също са много. ГЕРБ и реформаторите имат коренно различни позиции от “Атака” за руското влияние у нас.

В последната кампания Волен Сидеров открито агитираше за православен съюз с Русия.

За реформаторите съюз с “Атака” е немислим. По време на правителството “Борисов” ГЕРБ използваше хората на Сидеров за попълване на мнозинството в парламента, но сега трудно биха могли да обяснят пред ЕНП и Европа такива контакти на коалиционно ниво.

Допълнителна пречка се оказа и Николай Бареков, който вчера открито заяви, че не вижда възможност да си сътрудничи с антиевропейски партии като “Атака”.

Всъщност по-реалистичен вариант е ГЕРБ да опита да отцепи част от депутатите на Сидеров и Бареков, за да допълни гласовете в своя полза поне до 121.