Емил Радев: Необходима е стратегия за развитието на Черноморския регион

Евродепутатът участва в Петата среща на високо равнище на Черноморските региони в Букурещ

За разработването на стратегия за Черноморския регион по подобие на Дунавската стратегия с национални координатори, сфери на сътрудничество и конкретни планове за действие призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Това стана по време на Петата среща на високо равнище на Черноморските региони, организирана от Асамблеята на европейските региони в Букурещ, Румъния. Емил Радев бе един от основните говорители в панела, посветен на мястото на Черноморска стратегия в Европейската политика за съседство, заедно с президента на Комитета на регионите Микел Лебрюн и Емин Йеритсян, член на бюрото на Конференцията на регионалните и местни власти за Източното партньорство.

Според Емил Радев Черноморският регион може само да спечели от дългосрочна и синхронизирана ангажираност на заинтересованите страни. Като възможни сфери на трансгранично сътрудничество той посочи транспорта, комуникациите, енергетиката и мобилността на хората. "Стратегията няма да е успешна без активното участие на регионите. Поради тази причина те трябва да се възползват от възможностите за сътрудничество и финансиране, за да осъществяват проекти според техните нужди и в полза на обществото", коментира още българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. За пример Радев посочи изграждането на трети мост над река Дунав при Силистра – Кълъраш като трансграничен проект в сферата на транспорта и инфраструктурата.

"Проектът не само ще засили контактите между черноморските региони на България и Румъния, но ще подобри транспортните връзки в целия Черноморски регион и ще осигури допълнителни възможности за сътрудничество", поясни евродепутатът.

В контекста на темата за Черноморска стратегия, Емил Радев представи и кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г. "Варна е градът с най-младото население в България и с множество добри практики в развитието на младежки политики. Тя има амбицията и е в състояние да сподели своя опит с други европейски градове", заяви в рамките на форума варненският евродепутат. Той изрази надежда, че Варна ще бъде първата, но не и последната Европейска младежка столица от Черноморския регион.