България е 40-та в света по икономическа свобода

Парите

08-10-2014, 07:21

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В доклада за предишната година страната ни е била на 49-о място

България е на 40-то място сред 152 страни от цял свят по икономическа свобода. Това става ясно от годишния доклад на канадския институт “Фрейзиър”, разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ). В него е отразена ситуацията за 2012 г., защото за тази година има официални данни.
Страната ни е събрала 7,29 точки от общо възможни 10. В доклада за предишната година България е била на 49-о място по икономическа свобода със 7,28 точки. Това означава, че напредъкът не се дължи на подобряването на икономическата свобода в България, а на изоставането на много други държави, коментират от ИПИ.
Подреждането на страните в класацията се определя чрез 5 показателя - размер на правителството, съдебна система, достъп до стабилни пари, свобода на международната търговия и действащи регулации. Най-висока оценка България има за достъпа до стабилни пари, като това се дължи на валутния борд. По този критерий страната ни има 9,47 точки. Най-слаб е резултатът за съдебната система - 4,98 точки.
“Широкоразпространената корупция, задушаващата бюрокрация и неефективната съдебната система са основните фактори, които пречат на икономическата свобода в България”, коментира икономистът от ИПИ Петър Ганев.
Първенци 

Хонконг е на първо място по икономическа свобода с 8,98 точки. След България се нареждат държави като Чехия, Полша, Гърция и Италия. На последно място е Венецуела.