Мъжко царство в новия парламент

Новините

08-10-2014, 07:55

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Преобладават икономистите на 40-годишна възраст, с въздушни зодиакални знаци

Мъжко царство се очертава в 43-тото НС независимо от европейските призиви в последните години за равнопоставеност на половете в политиката. Това показа проверка на разпределението на мандатите след обявяването на резултатите от вота в неделя от ЦИК.

Дамите в 42-рото НС са били 60 - около 25% от всички 240 народни избраници, докато в бъдещия състав на законодателния храм те ще са едва 45, или малко под 20%. За сравнение - в новия състав на ЕП принципът за минимум 40% дами беше спазен много стриктно.

Шест района на страната изпращат в парламента само мъже - Видин, Габрово, Стара Загора, Ямбол, Разград и Търговище. Принципът за равнопоставеност на половете е спазен само в Силистра, Перник и Смолян, откъдето в пленарната зала ще влязат по две жени и по двама мъже. Трите столични избирателни района плюс този на София-област общо успяха да излъчат едва 12 депутатки от всичките 52-ма народни представители, влизащи в състава на 43-тото НС.

Националистките ще са кът. "Атака" по всяка вероятност няма да има нито една дама в парламентарната си група, ББЦ ще са само с една, а Патриотичният фронт – едва с две. Реформаторите също ще имат две жени в редиците си от общо 23-ма свои представители. Малко по-добре представени са дамите в редиците на Бойко Борисов, но дори ГЕРБ не успя да постигне европейското съотношение 60% към 40%. Социалистките в редиците на коалиция „БСП - Лява България” също са много под очакваното. При съставянето на листите си червените бяха изпълнили изискването за равнопоставеност на половете, но повечето дами се оказаха на неизбираеми позиции. Така в парламентарната им група сега ще има не повече от 5 - 6 представителки на нежния пол.

Предимно икономисти и инженери ще насядат в 240-те кресла в пленарната зала. В 43-тото НС няма да липсват също така юристи, лекари и финансисти. От ГЕРБ са заложили най-вече на икономистите. Минимум 10 са с такова образование, като сред тях са и тримата бивши министри Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Делян Добрев. Хората с инженерно и юридическо образование също са предпочетени за депутати от лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов. В неговите редици обаче ще има и представител на спорта - треньора по баскетбол Иван Чолаков, както и на културата – скулптора Вежди Рашидов. По-голямата част от народните избраници от ГЕРБ са млади – под 40 години, с преобладаващи въздушни и огнени зодиалкални знаци.

Подобен е професионалният профил и на бъдещите депутати от коалиция „БСП – Лява България”. Икономист ще е почти всеки пети депутат вляво, а юристите и лекарите този път се броят на пръсти.

В БСП масово сана около 50 г., като в техните редици е и най-възрастният депутат. Стефан Данаилов отново ще бие първия звънец в пленарната зала, давайки старт на работата на новите 240 избраници.

Преподавателите пък заемат централно място в редиците на ДПС. Тежест на групата придават председателят на партията Лютви Местан, отличил се със своята риторика, както и зам.-шефът на 42-рото НС Алиосман Имамов. Икономистите също са добре представени в редиците на движението – сред тях са Йордан Цонев, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ. Преобладаващата част от съпартийците им са на възраст между 45 и 50 години, но сред тях има и по-млади, с богат опит в политиката.

На юристите очевидно пък залагат реформаторите. Трима от ключовите им депутати са завършили право – лидерът на ДСБ Радан Кънев, както и председателите на СДС и на ДБГ Божидар Лукарски и Меглена Кунева. В техните редици също има немалко икономисти. Тъмносиният Петър Москов пък е анестезиолог, при това практикуващ. Средната възраст в бъдещата парламентарна група на РБ също е около 40 години.