В БСП разделени за коалиция с ГЕРБ

Новините

09-10-2014, 06:48

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сред недоволните били хора около Янаки Стоилов и Георги Кадиев

В БСП има разминаване на мненията дали партията трябва да участва в преговори за управление с ГЕРБ. Това намекнаха пред "Труд" социалисти преди пленума в петък.
Официалната позиция след Изпълнителното бюро във вторник бе, че соцръководството трябва да получи мандат за участие в разговорите по покана на ГЕРБ. Фактори от БСП-София и в централата обаче били против преговори, твърдят червени. Сред недоволните били хора около Янаки Стоилов и Георги Кадиев.
Ден по-рано бившият енергиен министър Драгомир Стойнев обаче обяви, че ако БСП получи покана за управление, трябва сериозно да я обсъди. Мая Манолова пък предлага вътрешнопартийно допитване: "Не мисля, че сме по-умни от хората и трябва да попитаме тези, които гласуваха за нас, какво мислят." И призова за "конструктивно поведение" и "ясно намерение" за подкрепа на важни приоритети. По думите й най-лош е вариантът за нови избори. "Очаквам тежък пленум - и заради ГЕРБ, и заради разгромната изборна загуба", каза вчера социалист.
В левицата се говори, че между ГЕРБ и АБВ текат неформални разговори за подкрепа на кабинет на Борисов. ДПС също се очаква да подкрепят, без да имат позиции във властта.
Варианти за "широка коалиция" с части от реформаторите, Патриотичния фронт, ББЦ и парламентарно рамо от ДПС също се върти в политическите кулоари. "Всичко в момента е спекулация преди официалните преговори", заявиха от ГЕРБ.
Депутатът Жельо Бойчев:
Хората се отвратиха от безпринципни съюзи
При резултата от изборите ще ми е трудно да обясня участие в управление. Не виждам как БСП ще защити позициите и политиките си, а и още твърдя, че БСП е алтернатива на ГЕРБ. Хората се отвратиха точно от безпринципни коалиции. Има риск Борисов да избере вариант за ново правителство на задкулисието, което няма да има дълъг живот - например с АБВ, част от реформаторите, от Патриотичния фронт и с подкрепа от ДПС. Притеснен съм от сигналите отвън - в Брюксел следят какъв кабинет ще се сформира и сигналът е, че се очаква драматичен доклад за вътрешните работи заради политически зависимости и обвързаности в съдебната система.