ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

Новините

14-10-2014, 07:57

Снимка:

© Varnautre.bg | Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Българите ползват най-скъпия природен газ в ЕС спрямо покупателната си способност

Пазарът на електроенергия за бита в България е най-лошият сред всички страни в ЕС. Това се казва в доклад на Еврокомисията за напредъка в изграждането на единен енергиен пазар на общността.
От Брюксел са провели анкети, като българският пазар е събрал едва 48 точки в сравнение със 72 средно за ЕС. Страната ни е на последно място по доверие в доставчиците на ток, общата удовлетвореност на потребителите, възможността за избор и смяна на доставчик.
От Брюксел все пак отбелязват, че по един критерий сме над средното за ЕС ниво - жалби, свързани с електроенергията.
От икономическото министерство вчера заявиха, че няма да коментират.
Според Брюксел за развитието на пазара пречат концентрацията на големи правомощия в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и липсата на свободен пазар.
ЕК съветва холдингът да бъде закрит. Според комисията ДКЕВР не е достатъчно независима и няма нужния бюджет, за да гарантира стабилно и високо качество на работа.
Най-скъпият газ в ЕС
Българите ползват най-скъпия природен газ в ЕС спрямо покупателната си способност, пише в доклада на Брюксел. От 2008 до 2012 г. цените на синьото гориво за бита са се повишили с 42,2%, а за индустриалните - с 49,2%.
Според ЕК свободният пазар на газ у нас съществува само на хартия. „Въпреки че потребителите могат да сменят доставчика си, повечето газоразпределителни дружества работят само на собствената си територия", отчита ЕК. Брюксел припомня, че България остава енергийно зависима от Русия.