България дава 110 военни за новата мисия на НАТО "Решителна подкрепа"

Новините

15-10-2014, 08:59

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

До момента страната ни не е изпълнила 47 от мерките в плана, произтичащ от членството на България в Евросъюза

В края на годината България ще прекрати участието си в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, а от следващия месец страната ни ще се включи с до 110 военнослужещи в новата мисия на НАТО - „Решителна подкрепа”. Решение за това ще вземе служебното правителството на днешното си заседание, съобщи БНР.

Намерението за провеждане на новата небойна мисия на НАТО в Афганистан - "Решителна подкрепа", беше обявено на срещата на върха на Алианса през май 2012-а година в Чикаго. Нейната цел е да бъдат изградени надеждни афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от АИС-а, след края на изтеглянето.

Правителството ще разгледа и доклад на финансовия министър. Той е за одобряване на българската позиция, в отговор на официалното уведомително писмо от генералния секретар на Европейската комисия, във връзка с въвеждането на правото на Евросъюза в областта на гарантирането на влоговете в банките. Страната ни получи писмото заради кризата в КТБ и невъзможността гражданите-вложители да получат от гаранционния фонд парите си.

До момента страната ни не е изпълнила 47 от мерките в плана, произтичащ от членството на България в Евросъюза. 19 от тях са законопроекти, които са внесени, но не са приети от 42-то Народно събрание, като от тях 11 са свързани със стартирали процедури за нарушения срещу България.