Започва строеж на 9-етажна сграда за Факултета по фармация

Мисия Варна

15-10-2014, 16:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сградата ще е на бул. "Цар. Освободител" 84 в двора на Медицинския колеж

Строежът на сграда за Факултета по фармация към Медицински университет - Варна стартира в петък. На 17 октомври, ректорът на Медицински университет – Варна, Проф. д-р Красимир Иванов ще обяви старта на строителството на сграда за Факултета по фармация. Официалната церемония ще започне в 10:30 ч. с тържествен водосвет на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Сградата ще бъде на бул. "Цар. Освободител" 84 в двора на Медицинския колеж.

9-етажната сграда на факултета по Фармация ще включва аудиторна, лабораторна и административна площ и кабинети за академичния състав на факултета по фармация. Изготвеният идеен проект предвижда обособяването на 3 аудитории, учебни и научни лаборатории по: биофармацевтичен анализ, хроматография и спектрофотометрия, молекулярна биология, фитохимия, нанотехнологии, радиофармацевтици, фармакология, токсикология, клетъчни култури, фармацевтична химия, фармакогнозия, фармацевтична ботаника с научен хербариум, микробиология и други; учебно-производствена аптека с прилежаща лаборатория, складова база, библиотека, книжарница, езикова учебна зала, 3 компютърни зали, административна част и интерактивна експозиция от лекарствени растения.

Със създаването на новата високотехнологична база, отговаряща на съвременните изисквания за обучение в областта на фармацията, ще се затвори цикълът от дейности, които един съвременен медицински университет осъществява в областта на медицинското образование за развитието на медицинската наука.
Базата, която ще бъде изградена, ще бъде достъпна за ползване от ученици от средното образование. На 9 етаж е предвидено уреждането на интерактивна експозиция от лечебни растения с широк обществен достъп.