Купеният вот бележи двоен скок

Новините

17-10-2014, 07:13

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Купуването на гласове често става с раздаване на храна и облекло или изплащане на бонуси към заплатите

Търговията с гласове бележи скок на тези избори - тя съставлява 8.2% от всички нарушения на парламентарния вот на 5 октомври. Това показват наблюдението на Асоциация "Прозрачност без граници". Ръстът в сравнение с изборите преди година е 2.5 пъти и по този показател страната се доближава до нивата от 2009 г. (11.5%). Купуването на гласове често става с раздаване на храна и облекло или изплащане на бонуси към заплатите. Делът на контролирания вот остава устойчив - 16 на сто от нарушенията в сравнение с 18.7% м.г. Формите му са изключително разнообразни - организирано извозване на гласоподаватели, натиск от работодатели и кметове, указания върху образеца на бюлетината в изборната секция. "Въпреки опитите на институциите за по-активен подход по разкриване на изборни злоупотреби липсата на реална готовност на партиите за борба с купуването на гласове и контролирания вот води до невъзможност да се пресекат изборните нарушения", констатират от "Прозрачност без граници".

Основен проблем остават организационно-техническите нарушения - 52.4% от общия брой заради недоброто обучение на членовете на СИК, особено при боравенето с бюлетините. Все пак се наблюдава известно подобрение в сравнение с предните избори, когато делът им е с около 10 на сто по-голям. Оставащите 24% от нарушенията се дължат на незаконна агитация.

НПО-то предлага редица промени в изборното законодателство - регионални преброителни центрове, избирателни списъци по настоящ адрес и обособяване на избирателен район "Чужбина". За наблюдателите се препоръчва въвеждането на критерии за политическа необвързаност и професионализъм. Подобряването на изборния процес се свързва с по-доброто обучение на СИК и засилването на контрола на ЦИК за спазването на правилата на предизборната кампания.