Българи в Австралия призоваха Ива Йорданова да се оттегли като зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина

Новините

21-10-2014, 06:18

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Винаги в български условия се появява някой с връзки, някой близък до силните на деня"

Българи от Австралия призоваха Ива Йорданова да се оттегли от поста заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, на който беше назначена миналата седмица от служебното правителство, съобщи БГНЕС.

"Имайте морал, госпожице Йорданова! Оттеглете се от поста, който незаслужено, без конкурс, без прозрачност, чрез връзки и партийни зависимости заехте. Без да имате необходимия професионален и административен стаж. Без да сте минала по стълбицата на административния мениджмънт", се казва в откритото писмо на група българи от Аделаида, Мелбърн, Сидни, Пърт, Хоубърт и Бризбейн, което те са изпратили до информационните агенции в България.

"Знаете ли защо Вашето назначение е обидно за нас като българи, които живеят в чужбина? Защото по-голямата част от нас сме напуснали страната си и сме отишли на другия край на света да търсим по-добър живот и с ясни правила, не защото не обичаме България и не искаме да работим за нея и да се радваме на близките си. Принудени бяхме да излезем от Родината си заради практики като вашето назначение, които обезсмислят усилията на младите хора, които учат, работят и искат да се развиват по правила и според качествата си", се посочва в писмото.

Те отбелязват със съжаление, че винаги в български условия се появява някой с връзки, някой близък до силните на деня, както е в нейния случай.

"Вашето назначение олицетворява голяма част от онова, което ни прогони от Родината ни. Засрамете се! Напуснете. И ако искате България да тръгне напред - спазвайте правилата, които трябва да са еднакви за всички, а не разчитайте а връзки и партийни протекции", призовават групата българи, живеещи на Зеления континент.

Те не пишат на служебния премиер-министъра Георги Близнашки, нито на ресорната вицепремиерка Илияна Цанова, която е назначила Ива Йорданова, защото според тях в това няма смисъл. "Те са част от този порочен модел, който трови България. Обръщаме се към Вас като млад човек, който все още има шанс да се промени. Да покаже, че има чест и достойнство. Дано съвестта Ви да проговори", завършват писмото си българите.

Под писмото са се подписали: Анна Бракалова-Дейвидсън, Тони Тодоров, Валенто Йорданов, Галя Шнайдер, Мирослава Георгиева, Даниела Вангелова, Марио Трайчев, Иван Иванов, Георги Мантарков, Йосиф Шекерджийски, Жак Севлиевски, Мария Филипова, Пени Цанкова и Елен Захариев.