Преглеждат безплатно щитовидната жлеза

Животът

21-10-2014, 09:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

До 21 ноември: За ехографските изследвания е необходимо предварително записване на горещата телефонна линия - 0700 10 515

От днес до 21 ноември ще се провеждат безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Раднево, Монтана и Елхово. Инициативата се реализира от Национална пациентска организация и Сдружение ВИОМ, с подкрепата на над 13 специалисти ендокринолози и е насочена към хората, които не са диагностицирани до момента и /или попадат в рискова група за развитие на заболявания на щитовидната жлеза.

Безплатните ехографски изследвания ще се провеждат само след предварително записване на горещата телефонна линия на НПО: 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна), всеки делничен ден от 11 до 17 ч. Записването стартира от 17 октомври и ще продължи до запълване на свободните часове.

Кампанията е продължение на инициативите, реализирани около шестата поредна Международна информационна тиреоидна седмица, която се отбеляза в периода 25-31 май 2014 г. и която цели да се повиши информираността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза, значението на ранното диагностициране, както и по пуляризирането на идеята за навременната профилактика и изследване на щитовидната жлеза, която е отговорна за нормалното функциниране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т.нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Поради анатомично благоприятното разположение на жлезата могат да се използват много скринингови техники, с цел ранно откриване на болестни изменения. Евентуални изменения и болестни процеси могат лесно да се открият и при изследване на конкретни хормонални показатели в кръвта. Всичко това прави щитовидната жлеза сравнително лесен орган за скрининг. Същевременно се наблюдава парадоксалният факт, че в България и в световен мащаб броят на заболяванията на щитовидната жлеза се увеличава все повече.