Австралийски хирурзи присадиха мъртво сърце

Животът

26-10-2014, 15:30

Снимка:

ru.wikipedia.org

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Досега донори ставаха само хора в мозъчна смърт

За първи път в историята на човечеството на пациенти беше присадено мъртво сърце, съобщава The Guardian.

Трансплантацията на сърце, което е спряло да бие, осъществиха австралийски хирурзи от болницата Св. Викентий в Сидни. Учените нарекоха операцията епохално събитие тъй като благодарение на откритието ще се увеличи броят на годните за присаждане органи, които ще спасят живота на най-млако 30% пациенти повече.

Досега за трансплантация се използваха само "живи" органи - от донори, които са в мозъчна смърт. Австралийските лекари обаче успяха да пресадят на трима пациенти сърца, които са спрели да бият 20 минути преди операцията.

Двама от пациентите вече са добре, третият все още е в интензивното отделение.

Според ръководителя на проекта Питър МакДоналд повече от 20 години той търсил начин да поддържа жизнеспособността на сърцето извън организма. В резултат на неговите усилия било създадено устройството "сърце в кутия": в специален контейнер се изсипва кръв от донора и след това в нея се слага и сърцето му. Стерилна електрическа схема кара органа да бие и поддържа нужната температура.

Донорските сърца остават в контейнера четири часа преди присаждането. Така лекарите имат време предварително да разберат как ще работи трансплантираният орган.