Още месец търсят спасение за КТБ

Новините

29-10-2014, 06:35

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Партиите умуват за промяна в закона

Фалитът на Корпоративна търговска банка да бъде отложен поне с месец. Тази идея събира все по-голяма подкрепа сред партиите. Привържениците й са на мнение, че все още е възможно да се предотврати окончателното затваряне на КТБ и да се намери пазарно решение на заплетения казус. Предложение за увеличаване на законовия срок, в който БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банката, след като одиторският доклад постанови, че капиталът й е отрицателен, изпратиха преди дни и вложители в КТБ. Според сега действащият закон за кредитните институции това трябва да стане в рамките на 5 дни. Така, ако окончателните данни от проверката излязат на 30 или 31 октомври, лицензът трябва да бъде отнет до 4-5 ноември. Времето да се увеличи поне на три месеца, гласеше предложението на вложителите.
За постигнатото съгласие по темата пръв съобщи председателят на парламентарната група на Патриотичен фронт Валери Симеонов. По думите му, по време на лидерската среща седемте партии са се обединили около нуждата срокът за отнемането на лиценза на КТБ да бъде удължен на 30 дни. В рамките на този срок БНБ трябва да преговаря с евентуални инвеститори. До момента интерес са заявили само от ЕПИК, които представляват консорциум от инвеститори. Но те настояват и за държавна помощ при спасяването на КТБ. Предложението им все още не е добило конкретни измерения, твърдят от Централната банка. Ако промените в закона бъдат приети, ще има шанс до декември да се търси спасителен вариант за КТБ.
Председателят на парламентарната група на "Български демократичен център" Светлин Танчев обясни, че по време на лидерската среща всички са били единодушни, че оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров е "неизбежна". По думите му обаче, това трябва да се направи разумно, за да не се влоши допълнително ситуацията и да се вземе решение, което да минимализира загубите за държавата. Според Танчев би било лекомислено да се махне ръководството на БНБ, ако няма стабилна кандидатура и стратегия за това какво трябва да се направи.
Партиите са се обединили и около искането за смяна на подуправителя на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев, на когото прокуратурата повдигна обвинение заради неупражнен контрол върху дейността на КТБ. Няма консенсус обаче за смяната и на останалата част от Управителния съвет на централната банка. Парламентарните групи не са се обединили и около друг въпрос за оставката - дали да чакат Искров сам да я подаде, или чрез законови промени ще го принудят да сдаде поста.
По време на срещата е била обсъдена идеята гуверньорът да бъде поканен в пленарната зала, за да даде пълна информация на депутатите и да отговори на въпросите им. Партиите обаче не са постигнали съгласие и по тази точка.