Всеки трети временно нает се връща на борсата

Новините

29-10-2014, 06:51

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Тръгва нова схема за обучение на трайно безработните

Всеки трети българин, нает по схема за субсидирана заетост, остава без работа след края на финансирания от държавата период. Това показва национално проучване на социалното министерство сред 1706 участници и 1523 работодатели, участвали в такива програми.
„Основно това са хора, които или са ниско образовани, или притежават знания и умения, които
не се търсят на пазара на труда
обясни изпълнителят на проекта Атанас Атанасов от катедра „Статистика и иконометрия” в УНСС. Близо 60% от участвалите в субсидирана заетост са започвали работа след края на схемата, в рамките на която са били наети. Всеки трети е останал да работи в същата фирма, а малко над 3% дори са започвали собствен бизнес. Оказва се, че над 60% от наетите по схемата „Развитие”, чрез която безработните се обучават на служебното си място, както и по схемата „Старт в кариерата” намират препитание веднага след края на програмата. Най-неефективни са били схемите за асистенти на хора с увреждания и програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост”, където под 15% от заетите са намерили работа след края на субсидията. Почти половината от фирмите признават, че ако държавата не е помагала, поемайки заплатите или осигуровките за новите им служители, те едва ли биха увеличили щата си.
В социалното министерство вече се обсъждат промени в Националния план за насърчаване на заетостта за следващата година с цел въвеждане на нова схема за трайно безработни. Това са хора, които повече от година не успяват да намерят препитание и които към момента са 35% от всички безработни. „Предвиждаме и обучения на безработни по конкретна заявка на работодател, защото това е най-прекият начин за намиране на работа”, заяви шефът на дирекция „Политики на пазара на труда” в МТСП Елка Димитрова.