Строят къщи от пластмасови бутилки по древни техники

Животът

29-10-2014, 11:41

Снимка:

bnt.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Самоделна лодка от пластмасови шишета пускат на вода от Трета буна

Архитекти в Колумбия решили да съчетаят новото със старото и да превърнат ненужното в полезно

Приличат на къщи от приказките. Малките кокетни постройки се появили край столицата на Колумбия, почти като на игра, разказа БНТ. Изградени са с ентусиазъм, любов към природата и... от стотици пластмасови бутилки.

Празните шишета били напълнени с глина, пясък и почва. После били слепени и от тях били издигнати стените на къщите и скелето за покривите. Красивите сгради са построени от колумбийка и израелец. Житейските пътища на двамата се пресекли преди години, докато търсили голямата тайна на природата. Открили, че това е цикличността и сега вярват, че и хората трябва да се научат да живеят според природните кръговрати.

"Нашата цел е да се научим на поведение, което да съответства на цикличността в природата. Искаме да се научим как правилно да консумираме и да изхвърляме. И когато приложим това в ежедневните ни дейности, ние ще се научим как да рециклираме, да използваме повторно, а и ще опознаем по-добре природата, която ни заобикаля."

Архитектите решили да съчетаят новото със старото и да превърнат ненужното в полезно. Така чрез стари строителни техники, изхвърлените пластмасови бутилки заживели нов живот.

"Искаме да съхраним тези стари техники. Те вече не се използват и затова решихме да ги върнем от миналото и да ги адаптираме към днешната действителност. Искаме да намалим лошото въздействие на строителството върху околната среда."

Животът в тези къщи е в пълен синхрон с природата. Постройките са снабдени със системи за пречистване на дъждовната вода, а производството на плодове и зеленчуци в градината е напълно органично.

Двамата архитекти вече се радват на голяма популярност не само в Колумбия. В малката им ферма постоянно идват хора от различни краища на света, които искат да се запознаят с тази техника на строителство.

"При строителството се отделя огромно количество въглероден диоксид. Но знаете ли, ние сме архитекти, искаме да строим."

А там, където липсва достатъчно пространство, за да бъдат издигнати подобни къщи – превърнете ненужните пластмасови бутилки в зелени стени, съветват двамата архитекти.

Вижте видеорепортаж »