В чилийската столица Сантяго засадиха първата медицинска марихуанa

Животът

29-10-2014, 22:52

Снимка:

БТА / AP Photo / Luis Hidalgo

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

850 семена бяха внесени от Холандия, а маслото от порасналите растения ще бъде раздадено на 200 болни от рак пациенти

Чилийска община засади първата в страната медицинска марихуана днес, сряда, като част от пилотна програма, целяща да помогне за облекчаване болката на пациенти с рак.

850 семена бяха внесени от Холандия и маслото, извлечено от около половината от растенията ще бъде дадено на 200 пациенти, избрани от администрацията на столицата Сантяго и от Фондация "Дая" (Daya) - неправителствена група, която спонсорира обезболяващи терапии.

"Живеем във време, в което не е разумно да се затвориш за нови обстоятелства. Марихуаната може да даде достойнство на тези, които страдат", каза кметът на район La Florida Родолфо Картър, който е бил вдъхновен да подкрепи медицинската марихуана, докато гледал как покойният му вече баща се е борил с рака. "Тя не лекува рак, но ние можем да облекчим болката."

Чилийският експеримент продължава международната тенденция на облекчаване ограниченията върху марихуаната за медицинска или лична употреба. 

Повече от 20 американски щати позволяват някаква форма на медицинска марихуана, а Колорадо и Вашингтон вече легализираха личната употреба. В Северна и Южна Америка, миналата година Уругвай стана първата страна, която създаде легален пазар на марихуана.

Министърът на правосъдието на Ямайка обяви плановете си за легализиране на лекарството за религиозни и медицински цели и декриминализира притежанието на количества до 2 унции (57 грама). И в Колумбия, президентът Хуан Мануел Сантос наскоро одобри новосъздадените законови текстове за легализиране на марихуаната за медицински и терапевтични цели.

Закон, приет през 2005 г, позволи медицинската употреба на марихуана в Чили, но само след одобрение от държавната земеделска служба. Тя направи само едно такова одобрение, през 2011 година, но бързо го отмени след недоволството на здравните власти.

Този път организаторите спечелиха подкрепата на държавата, както и един местен университет, който ще използва проекта за изследване на ефективността на марихуана в борбата болка.

Парцелът от 850 квадратни метра ще бъде строго охраняван и наблюдаван, за да се гарантира, че нито един от продуктите - които включват Durga Mata II, Wappa, Icecream and Pandora и сортове Пандора, не ще бъде "отклонен" за неразрешена употреба.

Разрешението е само за една година, но президентът на Фондация "Дая", актрисата Ана Мария Газмури, каза, че се надява то да бъде подновено.

Някои чилийци вече са използвали марихуана за облекчаване на болката, нарушавайки закона, или намирайки правни пукнатини в забраната.

"Аз нито съм трафикант, нито престъпник. Фактът, че съм болна, не би трябвало да означава, че трябва да се крия", заяви 47-годишната Сесилия Хайдер, която страда от системен лупус и е била диагностицирана с рак на гърдата през 2011 година.

Ракът й има метастази, въпреки премахването на една от гърдите й и химиотерапията. Тялото й отхвърля опиати, включително морфин и трамадол, казва Сесилия, и затова наскоро е получила 3-месечно разрешение да си доставя вносното лекарство Sativex. Препарат, под формата на спрей, извлечен от канабис, й е помогнал, облекчавайки болката, дишането и подобрявайки съня й. Сесилия обаче е притеснена, че лекарството ще се изчерпи до края на годината.

"Тъжно ми е да гледам как законодателите не разбират, че часовникът работи срещу мен", казва Сесилия Хайдер. "Имам рак в четвърти стадий. Обречена съм и ще умра."

Фондация "Дая" стартира и блог, в който родителите на деца, страдащи от епилепсия, да споделят своите притеснения. Някои дори са започнали да отглеждат "трева" върху малки парчета земя, за да произвеждат канабисово масло - макар че те няма да бъдат допуснати да участват в настоящата програма, която се ограничава само до възрастни.

"Ако някой посегне на насажденията на тези семейства, ако те отнемат канабисовите им стръкове, то те ще отнемат лекарството на децата им", казва Газмури.

През май миналата година в Сантяго имаше мащабно шествие под надслов "Култивирай правата си" в подкрепа на легализирането на марихуаната