Власт по системата "ос на баланса": Кабинетът - на ГЕРБ и РБ с подкрепата на АБВ и ПФ

Новините

31-10-2014, 06:51

Снимка:

БТА

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Коалиционно споразумение с РБ и програмни приоритети с по-широка подкрепа

Правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, но с гарантирана с подписи подкрепа от Патриотичния фронт и от АБВ. От днес това е вариантът за управлението на държавата.

"Ще сключим коалиционно споразумение с РБ - с приоритети, политическа рамка, структура и състав на кабинета. Освен него ще има програмни приоритети, за които търсим по-широка подкрепа", съобщи Румяна Бъчварова от ръководството на ГЕРБ, която заедно с колегата си Томислав Дончев проведе тристранна среща с РБ и ПФ.
След нея съпредседателят на фронта Валери Симеонов обеща да подпише програма за стабилно управление. А на въпрос на "24 часа" биха ли поканили към нея да се присъедини и АБВ, и той, и Томислав Дончев отговориха утвърдително.

Преди днешния разговор имало вариант за две отделни програмни споразумения - Реформаторите да подпишат приоритети с ПФ, а Борисов - с АБВ, и така всеки един от двамата коалиционни партньори да удължи базата на подкрепа с по още една формация. По време на срещата обаче надделяло мнението 4-те формации да се подпишат под общ програмен документ.


"24 часа" научи, че формулата 2+2 е тествана предната вечер на сбирка на ДСБ - София. Системата е наречена с научния термин от физиката "Ос на баланса", разказаха източниците ни. Чрез нея се избягва конфузът  реформаторите да подпишат  коалиционно  споразумение с 

партия вляво от центъра, каквато е АБВ, а Бойко Борисов - с неодобрявания от Европейската народна партия ПФ.

И докато патриотите няма да влизат в кабинета, не така стоят нещата в АБВ. Пред журналисти Дончев не изключи партията на Георги Първанов да има министър в кабинета "Борисов" - въпросът бил от третата фаза, а преговорите - все още в първата. "24 часа" научи, че Ивайло Калфин, в момента председател на парламентарната група, ще е сигурен участник в правителството. Нещо повече - въпреки че слухове го пращаха начело на МВнР, той ще получи друг ключов ресор. Планира се Калфин да поеме важното социално министерство.

Преди да стане икономически вицепремиер при тройната коалиция, а после и евродепутат, в БСП Калфин бе изявен по социалните въпроси. А като доскорошен зам.-шеф на постоянната комисия по бюджет и финанси на Европейския парламент има сериозна експертиза и контакти, за да се наеме с това тежко ведомство. Шефът на ЕНП Жозеф Дол също бил с отлични впечатления от работата му в Брюксел. С избора на ляв политик с добра репутация за поста се дава и знак за нерестриктивна социална политика, коментират експертите. От друга страна, ГЕРБ няма фаворит за поста, след като централата отказа да продължи политическата кариера на бившия си социален министър Тотю Младенов. Последният вече не е дори депутат.


Реформаторите ще обявят официално в неделя, че твърдо се включват в управлението и ще дадат министри на Борисов, научи още "24 часа". Очаква се в правителството да влязат лидерите на ДБГ Меглена Кунева като  вицепремиер и външен  министър, и на СДС Божидар Лукарски, чийто ресор все още не е уточнен. Трето изявено име от блока в състава на новия кабинет се очакваше да е това на зам.-председателя на ДСБ Петър Москов - като здравен министър, но последно постът оставал при ГЕРБ.

 

Самият лидер на ДСБ Радан Кънев пък твърдо ще продължи да е депутат и съпредседател на парламентарната група на РБ. В момента такъв е и Кунева, но след очакваното й минаване в изпълнителната власт поста й в парламента ще заеме друг народен представител от ДБГ.


“Не сме в режим на всеядност и не бихме приели подкрепа от всеки, нито подкрепа на всяка цена”, заяви още Томислав Дончев, индиректно изключвайки от конфигурацията ДПС, ББЦ и “Атака”. И така даде да се разбере, че със сигурност ще има четвърти и че единствената оставаща възможност е това да е АБВ. Подкрепата на четирите парламентарни групи осигурява на кабинета "Борисов" 137 гласа.


Новината за четворното партньорство бе публикувана в “24 часа” на 23 октомври. 

Кабинетът може да е факт още до края на следващата седмица, твърдят запознати. Нямало логика, след като до вторник се изчисти твърдата подкрепа в НС и се утвърди програмата (виж долу - б.а.), Борисов да задържа мандата в конституционния срок от 7 дни.

 

5 важни въпроса остават за изясняване между партньорите

5 теми от управлението подлежат на изчистване и това ще се случи в следващите няколко дни, обясни отговорникът за управленската програма Томислав Дончев.

ГЕРБ иска да съхрани числеността на армията, докато други искали тя да се свие. За изчистване били и темите да се даде ли възможност общините да определят сами данъци, дали да се слеят НАП и митниците и дали да се насърчава 3-детният модел. Последното са все приоритети на ГЕРБ.

В понеделник вечерта или вторник сутринта ГЕРБ и РБ ще представят окончателния текст на

управленската програма.

“Трябва да има един по-силен патриотичен заряд, не само на ниво реторика. Не може обаче да бъде приета нито дума, която би усложнила отношенията ни с ключовите ни партньори и евроинституциите”, предупреди Дончев. “Няма да говоря нито за Борисов, нито за Дол (президента на ЕНП, който при посещението си в сряда даде ясен знак, че не одобрява ПФ - б.а.), който говори глупости, казани му от 60 цигани”, заяви днес съпредседателят на фронта Валери Симеонов. Минути по-късно Томислав Дончев коментира изказването като “недобро начало”. И препоръча: “Предвид напрегнатата ситуация и понякога емоционалните изказвания всеки да си изчисти позициите.”  Запитан от “24 часа” би ли отстъпил от част от идеите на фронта, прокламирани при старта на 43-ото НС и шокирали Борисов и ЕС, Симеонов заяви, че е готов на това.

 

Манолова: БСП ще гласува против кабинета “Борисов”  

БСП ще гласува против кабинет на Бойко Борисов. Това обяви в парламента Мая Манолова.

“Нашата отговорност, която ни вмениха избирателите, е да бъдем принципна опозиция. Има много желаещи, които да се включат в правителството и да го подкрепят”, допълни тя.


Според нея разделителните линии в парламента били много ясни - управляващи и опозиция, които се структурират при гласуването на правителство и приемането на бюджет. “Не е нормално всички партии в парламента да подкрепят правителството, защото, ако всички сме управляващи, ще принудим хората да бъдат опозиция”, посочи Манолова.


Тя призова лидера на ГЕРБ да се държи отговорно и по-бързо да приключи с преговорите за съставяне на кабинет.