Плащаме за смет според боклука

Животът

01-11-2014, 09:14

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Отлагат с една година новите правила за определяне на таксата

Такса смет ще се плаща според количеството изхвърлен боклук или според броя на хората, които живеят в един апартамент, най-рано от 2016 г. Да се отложи с една година до 1 януари 2016 г. влизането в сила на новите правила за определяне на такса смет, предлагат група депутати от ГЕРБ начело с Менда Стоянова с внесени в парламента промени в Закона за местните данъци и такси. Така и през 2015 г. ще се запази настоящият начин за определяне на таксата - според данъчната оценка на имотите.

В момента само част от фирмите плащат за смет според реалното количество изхвърлени боклуци. Представители на бизнеса поискаха възможността такса смет да се определя от данъчната оценка на имотите или тяхната пазарна цена да бъде премахната и това дори намери място в Закона за местните данъци и такси.

Министерски съвет и общините имаха срок до средата на 2014 г. да изработят методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци, за да може новите правила да влязат в сила от 2015 г. Бяха предложени варианти таксата да се определя на брой жители в населеното място или според броя на контейнерите пред блока и честотата на извозването им. Общините обаче имаха сериозни възражения към тези варианти и методика все още не е изработена. Освен това, ако сериозно бъде намалена такса смет за бизнеса, за да се събират същите пари, общините ще трябва да вдигнат таксата за гражданите.

"Има опасения от страна на общините доколко при изготвяне на новата методика ще се отчете фактът да не се превишава прага на поносимост на таксата за битови отпадъци за населението", се посочва в мотивите на депутатите от ГЕРБ към предложението за промени в закона. Новите правила за определяне на такса смет да се разработят от Министерски съвет и сдружението на общините в срок до 30 март 2015 г., за да може да се прилагат от 2016 г., предлагат още депутатите от ГЕРБ.