Меркел допусна възможността Великобритания да излезе от ЕС

Новините

03-11-2014, 11:14

Снимка:

EU

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По думите на канцлера Великобритания се е запътила към "точката, от която няма връщане"

Германският канцлер Ангела Меркел по-скоро ще се съгласи Великобритания да напусне Европейския съюз, отколкото да позволи Лондон да подкопае принципа на свободното движение на хора в съюза, пише списание "Шпигел". По думите на Меркел Великобритания се е запътила към "точката, от която няма връщане". 

Британското правителство все още не е излязло с коментар на това твърдение, информира Би Би Си и припомня, че премиерът Дейвид Камерън иска да внесе промяна в отношенията между Лондон и ЕС, преди Великобритания да реши дали иска да остане част от съюза. Референдумът за това трябва да се проведе през 2017 г. 

Камерън настоява за налагане на ограничения върху броя на имигрантите, пристигащи от страни членки на съюза, които могат да работят и живеят във Великобритания. Свободното движение и възможността за работа на гражданите на дадена страна членка на ЕС във останалите държави от съюза обаче е един от основните принципни, на които европейската интеграция се опира.

„Шпигел" подчертава, че Меркел за първи път допуска евентуално излизане на Великобритания от ЕС. Според списанието Камерън сега търси начин да забрани в страната му да идват имигранти, които нямат работа, и да връща в собствените им държави онези, които в продължение на три месеца показват, че не могат да се издържат във Великобритания. 

От „Даунинг стрийт" №10 заявиха, че премиерът ще говори по въпросите на имиграцията преди Коледа.