Ще вземаме част от компенсациите за бедствия авансово

Парите

05-11-2014, 13:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фонд "Солидарност" ще може да отпуска обезщетения преди Европейският парламент и страните членки да одобрят компенсациите, предложени от ЕК

Европейският фонд за борба с последиците от природни бедствия и промишлени аварии ще може да изплаща и авансово компенсации от догодина. Това ще бъде възможно, след като бюджетът на фонд "Солидарност" за 2015 г. бъде увеличен с 50 млн. евро, според проект за решение, които се обсъжда в Европейския парламент.

"Инициативата заслужава поощрение, защото пострадалите граждани и държави се нуждаят спешно от средства и за тях е трудно да изчакат цялата сложна бюрократична процедура. Парите са нужни бързо, особено в първите месеци след бедствието", коментира евродепутатът от БСП Момчил Неков.

От лятото Неков е активно ангажиран с компенсациите за пострадалите от наводненията у нас региони и се опитва да помогне с допълнителна информация, както на местните власти и на правителството, така и на европейските институции. Той събра данни от над 100 общини за щетите, предаде я на служебното правителство и запозна комисар Кристалина Георгиева с информацията, подадена от кметове и областни управители.

След като бъде приет проектът за решение, фонд "Солидарност" ще може да отпуска обезщетения преди Европейският парламент и страните членки да одобрят компенсациите, предложени от Европейската комисия. По сегашния регламент парите могат да бъдат преведени едва, след като трите институции дадат своето съгласие. Процедурата продължава около година.

Авансовото плащане ще е до 10 на сто от общия размер на обезщетението, предложено от Европейската комисия. Тя преценява исканията от пострадалите държави. Парите ще се използват за спешни нужди и ще могат да бъдат отпускани 6 седмици, след като бъдат поискани от националните власти. Авансът ще бъде приспаднат от окончателната сума на компенсациите, след като приключи цялата процедура по одобряване от европейските институции.

В момента България е подала две искания за помощ от Европейския фонд "Солидарност". Първото е за наводненията в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска. Европейската комисия предлага обезщетението за тях да е 10,5 млн. евро. Предстои то да бъде дебатирано в Европейския парламент и от страните членки. Втората молба - за щетите в Мизия, все още се разглежда от Европейската комисия.

Момчил Неков отправи и питане до еврокомисаря по регионалната политика как е определен размерът на обезщетенията и защо той е по-нисък от очакваната предварително сума. Евродепутатът иска от Европейската комисия и гаранции, че в бюджета на ЕС има достатъчно средства за отпускането на обещаната сума, предвид съобщенията за недостиг на средства от 23 млрд. евро.