ДКЕВР: Без по-евтино парно

Няма да променят таксата, въпреки задаващите се по-ниски цени на газа

На този етап няма да предприемаме действия по промяна на цените на електроенергията. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. 

В момента е добре да изчакаме действията на другите институции и предприятия, които имат отношение към договорите с американските ТЕЦ-ове, ВЕИ централите и общото законодателство в сектора, каза още Тодорова, цитирана от Money.bg.

По време на пресконференцията стана ясно, че ДКЕВР очаква по-ниски цени на природния газ, поради спада в котировките на петрола. Стана ясно, че това няма най-вероятно да доведе до поевтиняване на топлинната енергия, а ще се даде възможност на топлофикациите да спечелят от разликата.

Във връзка със зачестилите публикации, че абонати ще могат да не плащат сградната инсталация, ако са се отказали от парно, Тодорова заяви, че в действителност има разминаване между Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката по този въпрос. Тя обаче попари надеждите, че отказалите се от парно няма да плащат за сградна инсталация. Тодорова посочи, че до петък този въпрос ще бъде разгледан и ще бъде взето решение как да се процедира занапред.

Тодорова посочи, че увеличението на цената на тока от 1 октомври е било максималното и сега ще очакват други мерки. „Нека видим какво ще направят парламентът и правителството", заяви председателят на ДКЕВР.

Като пример тя посочи промяна в законодателството по отношение на ВЕИ-сектора, което е в ръцете на Народното събрание.